hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

Gyógyítás

Antibiotikummal együtt szedve és szájban oldódva biztonságos az abortuszpirula

Miután a hüvelyi alkalmazás helyett szájban oldva használták az abortuszpirulát, kiegészítésként pedig antibiotikumot adtak mellé, a halálesetek és fertőzések kockázatának aránya 93 százalékkal csökkent – közölték szerdán a Planned Parenthood elnevezésű amerikai szervezet kutatói.

Míg a korábbi módszernél ezerből egy esetben történt fertőzés, az újfajta alkalmazás során 16 ezerből csak egy – írták a New England Journal of Medicine című szaklapban a kutatók.

Az abortuszpirula tulajdonképpen két lépésből álló gyógyszerezés: az első hatóanyag megszakítja a terhességet, két nappal később a második (a mizoprosztol) pedig segíti a magzat kilökődését. A második szert korábban a hüvelyben alkalmazták, ám 2005-ben az orvosok új megoldást kerestek, miután négy nő fertőzésben meghalt az Egyesült Államokban, egy pedig Kanadában.

Az új módszernél a szer a szájban, a nyálkahártyán keresztül szívódik fel, ráadásul eleve antibiotikumot is adnak a fertőzések megelőzésére. Európában már korábban is ezt a gyakorlatot követték.

Az amerikai vizsgálat ideje alatt 46 777 nőnél alkalmazták a gyógyszeres terhességmegszakítást, közülük hárman kaptak fertőzést, ám egyetlen nő sem halt meg.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés