hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Alváskonferencia

Az elmúlt évben több mint 16000 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt Magyarországon, 199 eset elalvás miatt következett be

A World Association of Sleep Medicine és a  World Sleep Society nemzetközi védnökségével Magyarországon is megrendezésre került a  World Sleep Day. A 2017. március 17-ei alvás világnapja magyarországi eseményén részt vettek az alváshoz kapcsolódó legjelentősebb orvos szervezetek, valamint szakmai intézmények, társadalmi szervezetek, vállalatok és szakemberek, akiknek az együttműködése a nemzetközi alvásprojekt magyarországi erősítését szolgálja. Az idei alvás napi események középpontjában az elalvásos közlekedési balesetek megelőzésének fontossága és a késői elalvás-korai ébredés, felkelés problematikái is szerepeltek. 

Az elmúlt évben összesen 16 628 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt Magyarország közútjain, melynek 1,19%-a (199 eset) elalvás miatt következett be, ebből 9 volt halálos kimenetelű – hangsúlyozta  dr. Halmosi Zsolt, az országos rendőrfőkapitány helyettese.  A fáradt sofőrök hasonlóan viselkednek az alkoholos befolyás alatt állókhoz: jóval lassabban reagálnak egy-egy helyzetre, rosszul mérik fel a távolságot és sokszor nem megfelelően választják meg a haladás sebességét. Jelentősen romlik a mozgáskoordinációjuk, így ha időben észlelik is a veszélyes helyzetet, már nem tudják helyrehozni azt.

A külföldi gépkocsivezetők megállás nélkül próbálnak meg végigvezetni több száz kilométeres távot, és ez – az idővel jelentkező fáradtság és dekoncentráltság miatt – gyakran idéz elő balesetet.

Az életmód megváltozásának látványos és súlyos következménye a gyermekek elalalvási szokásainak a módosulása – utalt rá több előadó. Későn alszanak el, és korán ébresztik már a bölcsődés és az óvodás korú gyermekeket, akik emiatt fáradékonyak, aluszékonyak napközben, és a teljesítményük is csökken. Nemzetközi pozitív példák hangoztak el az iskolai órakezdés megszokott időpontjának  negyven perccel későbbi halasztására. A szakemberek felemelték szavukat a nulladik órák ellen, és szóba került a déli, ebéd utáni pihenésnek az élettani jelentősége is.

A budapesti alvásrenedzvényen nyújtották át a  2017. évi Sleepfriendly Hotel díjakat. A 2013-ban alapított minősítés azokat a szálláshelyet kínáló szolgáltatókat különbözteti meg, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak és megfelelő minőségi feltételeket hoznak létre a pihentető alvás érdekében. Az idei elismeréseket Mamaison Hotels & Residences Izabella Budapest és a Kolping Hotel Spa & Family Resorts kapták Magyarországon. A külföldi szállodáknak szóló díjban a horvátországi Hotel Bellevue, Mali Losinj részesült.

Az Alvás Világnapja nemzetközi esemény, amelyhez kormányok, szervezetek, intézmények csatlakoztak azzal a szándékkal, hogy felhívják a figyelmet az alvás fontosságára, élettani jelentőségére. Az idén 10 éves nemzetközi eseményhez Magyarország az elsők között csatlakozott. A 2017. évi Alvás Világnapja magyarországi konferenciájára március 17-én, került sor Budapesten, a WSD Hungary és a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ szervezésében. Ezen a napon 72 országban orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák: az álmosság és az alvatlanság egyre inkább népbetegség; megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk. Az idei esemény jelentőségét erősíti, hogy a WHO az alvást önálló diszciplinává tervezi minősíteni. A magyarországi alvásgyógyítás kevés számú, de nemzetközileg is elismert szakemberei tapasztalataikkal erősítik a globális kampányban részt vevők üzenetét: az emberiség egyre rosszabbul alszik, ennek megváltoztatása nemzetközi feladat.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés