hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

AI használata a mellrák kimutatására

A The New York Times szerint Magyarország a rákos megbetegedések diagnosztizálásához használt mesterséges intelligenciát használó (AI)-szoftverek fő tesztelőhelyévé vált, írja az OTSZ Online.

A Kheiron Medical mélytanuláson alapuló mammográfiai szoftvere a Mia 2020-ban elnyerte a brit NHS akkor első alkalommal átadott Artificial Intelligence in Health and Care (Mesterséges Intelligencia az Egészségügyi Gondozásban) díját, és Nagy-Britaniában még abban az évben tizenöt kórházban és szűrőközpontban be is vezették. A régóta átfogó mellrákszűrési programmal rendelkező Magyarországon öt kórházban és klinikán, ahol évente több mint 35 000 szűrést végeznek, 2021-től kezdődően vezették be a mesterséges intelligencián alapuló-rendszerek felhasználását, amelyek azóta segítenek ellenőrizni a rák tüneteit, amelyeket a radiológus esetleg figyelmen kívül hagyott. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és az Európai Unióban is számos klinikán és kórházban tesztelik a rendszert és folyamatosan szolgáltatják a rendszerek fejlesztését segítő adatokat.

Az orvosok és a mesterséges intelligencia fejlesztői egyaránt hangsúlyozzák: további klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a rendszereket szélesebb körben alkalmazhassák az emlőrákszűrések automatizált másodvéleményt adó segítségként. A mesterséges intelligencia eszközök vitát váltottak ki arról is, hogy leváltják-e a radiológusokat, a technológia készítői pedig szabályozási ellenőrzésekkel és egyes orvosok és egészségügyi intézmények ellenállásával szembesültek.

Ez a technológia egyáltalán nem könnyen alkalmazható betegségek kimutatására, nyilatkozta Kecskeméthy Péter informatikus. A Kheiron Medical Technologies nevű szoftvercég társalapítója és elnöke a cég másik társalapítójával, Tobias Rijkennel, a gépi tanulás szakértőjével a radiológusok munkájának mesterséges intelligenciával történő segítését tűzte ki célul. Az AI-rendszereik képzése érdekében több mint ötmillió mammográfiás felvételt gyűjtöttek össze olyan betegekről, akiknek a diagnózisa már ismert volt, amelyeket magyarországi és argentin klinikákról és más országokbeli tudományos intézményekből. A felvételeket 12 radiológus címkézi fel egy speciális szoftver segítségével, amely megtanítja a mesterséges intelligenciát, hogy felismerje a rákos növekedést alakja, sűrűsége, elhelyezkedése és egyéb tényezők alapján. A rendszerbe táplált több millió esetből a technológia matematikai reprezentációt készít az egészséges emlőről és a rákos betegek melléről, hogy minden egyes mammográfiás képen fel tudja fedezni az esetleges rendellenességet.

A Kheiron technológiáját először 2021-ben alkalmazták betegeken a budapesti MaMMa Klinikán, ahol a mammográfiás vizsgálat befejezése után két radiológus megvizsgálta, hogy talál-e rákra utaló jeleket, majd az AI vagy „jóváhagyta” az orvosok döntését, megjelölte azokat a területeket, amelyek ismételt ellenőrzését szükségesnek ítélte. A MaMMa Klinika öt magyarországi telephelyén 2021 óta 22 olyan esetet dokumentáltak, amelyben a mesterséges intelligencia a radiológusok által fel nem ismert rákot azonosított. „Óriási áttörés” – mondta dr. Vadászy András, a MaMMa Klinika igazgatója, "Ha ez a technológia akárcsak egy vagy két életet is megment, már akkor is megéri."

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés