hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyítás

Agysebészet szike nélkül

A zürichi egyetem gyermekklinikáján a világon először műtötték meg páciensek agyát nagyenergiájú ultrahanggal. Ez a mindennemű behatolást nélkülöző (nem invazív) operációs eljárás új távlatokat nyit az idegsebészet előtt – közölte az egyetem.

A nagyenergiájú ultrahangot pár éve alkalmazzák a nőgyógyászatban és prosztatadaganatoknál a beteg szövetek elpusztításához. Technikai nehézségek miatt eddig az idegsebészet területén nem lehetett bevetni, hogy agyi műtéteket végezzenek vele a koponya megnyitása nélkül.
 
A Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint egy kutatócsapatnak most sikerült új műtéti módszereket kifejlesztenie. Tavaly szeptember óta a csapat tíz felnőttet operált meg az új idegsebészeti módszerrel. Minden beavatkozás sikeres volt, komplikációk nem keletkeztek.
 
Az ultrahangos agyműtéteket mágneses rezonancia képalkotó rendszer (MRI) segítségével  végzik, amelyet kifejezetten a képi vezérlésű, nem invazív beavatkozásokhoz szereltek fel nagyenergiájú ultrahangos rendszerrel. Az ultrahangot folyamatosan ellenőrzi a képalkotó mágneses rezonancia, mialatt az behatol a beteg agyába az érintetlen koponyán keresztül, és ott egy három-négy milliméter átmérőjű gyújtópontban koncentrálódik. Az ultrahang hatvan fokig melegíti fel a térben jól körülírt szöveteket. Egy vagy több műtéti területet is el lehet sorvasztani. A többórás ambuláns beavatkozás altatás nélkül zajlik, a beteg közben teljesen tudatánál van.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés