hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A választások elgázolták a menzareformot

Az egyházivá lett iskolák  köszönték, nem kértek a reformmenüből – írja a menzák „egészség-teljesítményét” vizsgáló cikkében a life.hu.

Egy miskolci közgyűlési képviselő 2010-es kezdeményezése nyomán egy budapesti, egy miskolci és egy falusi iskolában a grízes tésztánál átgondoltabb, egészségesebb menüt ehettek a gyerekek, mégpedig Buday Péter mesterszakács segítségével – idéz egy konkrét esetet a lap. A séf nemcsak újfajta ételeket álmodott, hanem a konyhákban segített azok megfőzésében is, és a személyzetet is betanította. S ami talán a legfontosabb: mindezt pontosan ugyanannyi pénzból tették, mint a korábbi szállító. Egy év alatt több, mint ötszáz új fogással ismerkedhettek meg a diákok, miközben Buday Péter az ellenállókkal küzdött. A céljuk, hogy a menzareform országos programmá alakuljon, nem a gyerekek ízlésén, hanem az önkormányzati váltáson bukott el, utána ugyanis az egyház kezébe kerülő intézmények köszönték, nem kérték a reformmenüt.

Jenei Tamást viszont, aki több budapesti étterem főszakácsaként is ismert, az óvodás gyerekek szülei kérték fel a menza feljavítására – hoz példának egy másik esetet is a life.hu. A séf azóta rendszeresen járja az óvodák, iskolák közétkeztetési konyháit, és új receptekkel vagy konyhai eljárásokkal mutatja meg, hogy van új a nap alatt ugyanannyi anyagi ráfordítással is. Mára országosan több, mint száz konyhában készítik többek között a tonhalkrémes szendvicset, vagy a karfiolkrémlevest a gyerekeknek – olvasható a life.hu-n.

(forrás: life.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés