hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Gyógyítás

A túl nagy mértékű antikoaguláció rendezése – mit ér a K-vitamin?

A warfarinnal kezelt betegeknek, ha a szükségesnél több warfarint kaptak, és ezért túl magasra emelkedik az INR-értékük (protrombinidő), K-vitamint szoktak adni, amely általában gyorsan a normális értékre csökkenti az INR-t. Most egy nemzetközi kutatócsoport arra a kérdésre kereste a választ, hogy ilyenkor valóban csökken-e a vérzés kockázata, amelynek markereként mérik az INR-t.

Több, véralvadásgátlásra specializálódott ambulancián soroltak be 700 beteget, akik INR-szintje 4,5–10 közé emelkedett. Véletlen besorolás alapján adtak a betegeknek szájon át kis dózisú (1,25 mg) K-vitamint vagy placebót. A két betegcsoport nem különbözött semmilyen jellemző szempontjából sem.

Meglepő módon a két csoportban nem találtak szignifikáns különbséget a 90 napon belül bekövetkezett vérzések gyakorisága, sem a 7 napon belüli vérzés kockázata (a K-vitamin csoportban 7,9%, a placebocsoportban 9,2%) szempontjából. A súlyos vérzés kockázata sem mutatott szignifikáns különbséget. Thrombosis vagy embolia mindkét csoportban egyformán ritkán (körülbelül az esetek 1%-ában) következett be.

Az INR – a korábbi eredményekkel összhangban – nagyobb mértékben csökkent a K-vitaminnal kezelt csoportban: másnapra átlagosan 2,8 egységnyit, míg a placebocsoportban csak 1,4 egységnyit. Elemezték a vérzéskockázatot külön az idős (70 év fölötti) betegek körében is, de nem találtak szignifikáns különbséget a kezelési csoportok között egyik végpont kockázata szempontjából sem.

Ebben a vizsgálatban tehát a túl magas INR-szint esetén adott K-vitamin csak az INR-t csökkentette, a vérzés kockázatát azonban nem. Ez alapján felvetődik, hogy ilyen mértékű INR-emelkedés esetén felesleges a K-vitamin adása.

A közlemény az Annals of Internal Medicine-ben jelent meg. A szaklap szerkesztői megjegyzik, hogy – mivel a vizsgálat keretében összesen 13 súlyos vérzéses epizód fordult elő – a vizsgálatnak nem is volt elegendő statisztikai ereje ahhoz, hogy a súlyos vérzések kockázatában szignifikáns különbséget mutasson ki.

Dr. Kern Dávid, eLitMed

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés