hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A tudatos álmodásról

A modern technika számos eszközzel segíti a tudatos álmodást, hisz ez számos kórképben a pszichoterápia hatékony segítője lehet, közli az OTSZ Online.

Emberek évezredek óta álmodnak tudatosan, és írnak is róla, azonban napjainkban, az agyi képalkotó vizsgálatok révén egyre többet tudhatunk meg ennek folyamatáról, írja a New Scientistben Michelle Carr, az angliai Swansea University álomlaboratóriumának kutatója. Ébren lévő, alvó és tudatosan álmodó emberek agyának felvételeit összehasonlítva bebizonyosodott, amit sejteni lehetett: a tudatos álmodás a REM álom és az ébrenléti állapot között helyezkedik el.

Az álmok régóta a pszichoterápia fókuszában vannak, számos okból. A visszatérő rémálmok szorongás, poszttraumatikus stressz betegség vagy egyéb állapotok tünetei lehetnek, újraírásuk a terápia segítségével segít pl. a fóbiák vagy a kóros gyász leküzdésében. A tudatos álmodásnak a képzeletbeli próbánál hatékonyabb terápiás lehetőségeit bizonyítják a bécsi Tudatosság- és Álomkutatási Központban Brigitte Holzinger és munkatársai vizsgálatai. Azok a rémálomtól szenvedő vizsgálati alanyok, akiknek sikerült megtanulniuk tudatosan álmodni, képessé váltak szembesülni a traumájuk gyökerével.

A módszer használhatóságát limitálja, hogy sokak számára hónapokba vagy akár évekbe telik megtanulni a tudatos álmodást; a modern technika azonban újabban ebben is segítséget nyújt: Ursula Voss és munkatársai, a frankfurti Goethe Egyetem kutatói felfedezték, hogy transzkraniális váltóáramú stimulációval (tACS) nagy hatékonysággal – az esetek kétharmadában – tudatos álmodást lehet kiváltani, amennyiben az elektromos ingerlést a REM alvás közben a frontális kortexen alkalmazzák.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés