hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A testsúlycsökkentő gyógyszerek hosszú távú hatása a hipertóniásokra

A túlsúlyos és magas vérnyomással élő betegeknek általában fogyást javasolunk. Az olyan hatóanyagok, mint a orlistat, a sibutramin, alkalmazási előratuk szerint segítségül hívhatók mind a testtömeg, mind a vérnyomás csökkentéséhez. A Cochrane Library szakemberei összegyűjtötték a fenti hatóanyagokkal végzett testsúlycsökkentéssel szerzett tapasztalatokat.
Vizsgálták az összmortalitást, a kardiovaszkuláris morbiditást, a nemkívánatos hatásokat, illetve másodlagos szempontként a szisztolés és a diasztolés vérnyomásérték változását és az elért fogyás mértékét. Az ide vonatkozó tanulmányokhoz számítógépes kereséssel jutottak hozzá a legnagyobb orvosi adatbázisokból (Ovid MEDLINE, EMBASE, CENTRAL). véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatokat választottak ki, amelyek közreműködői felnőtt hipertóniások voltak, és legalább 24 héten át kezelték őket a három hatóanyag valamelyikével vagy placebóval.
Az adatok kiemelését és a torzítások kiszűrését két szakértő végezte egymástól függetlenül. Az adatok heterogenitását statisztikai módszerekkel küszöbölték ki. Így összesen nyolc vizsgálatot találtak, amelyben az orlistatot vagy a sibutramint hasonlította a placebóhoz. A gasztrointesztinális mellékhatások incidenciája szignifikánsan magasabb volt az orlistat, mint a placebo esetében. A sibutramin esetében a szájszárazság bizonyult a leggyakoribb nemkívánatos hatásnak. A fogyást elősegítő diétára fogott betegek körében mindkét hatóanyag hatékonyabban csökkentette a testtömeget, mint a placebo. A vérnyomást azonban csak az orlistat csökkentette (a szisztolés értéket –2,5 Hgmm-rel, a diasztolést –1,9 Hgmm-rel – súlyozott áltagok). Az elemzés azt mutatta, hogy a sibutramin átlagosan 3,2 Hgmm-rel növelte a diasztolés vérnyomást.
A szerzők konklúziója szerint az orlistat és a sibutramin azonos nagyságrendben csökkentik a testtömeget, a vérnyomás tekintetében hatásuk azonban eltérő, a valódi, klinikailag releváns hatást azonban hosszabb távú vizsgálatoknak kell tisztázniuk.
Cochrane Database of Systematic Reviews

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés