hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

A pszichoterápia lehetőségei

Az állami ellátás lehetőségei a pszichiátria terén is szűkülnek, a finanszírozás csökken, a rendelések túlterheltek.
Ha a szakemberek a minőségi munkát választják, akkor kevesebb beteget tudnak fogadni – ezt megtehetik egyes intézményhez kötött szakrendelések. A területi ellátást végző pszichiátriai gondozóknak azonban ellátási kötelezettségük van, mindenkit fogadniuk kell. A gyermekek ellátása sem problémamentes, de a felnőttekéhez képest több lehetőséget biztosít.
 
A betegek hiába kapnak időpontot, sokszor fél napjukat a váróteremben töltik, és ha bejutnak, kevés időt lehet rájuk fordítani – mondja dr. Purebl György, az SE Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelőjének vezetője. A magánpraxisban és egyes egészségpénztárakban hangsúlyosabb szerepet kap a prevenció, megvalósítható életmódváltó program is, bizonyos rizikófaktorok időben kiszűrhetők, és személyre szabott kezelés nyújtható.
 
 
A gyermekpszichiátriai ellátás terén egyedülálló intézmény a Vadaskert Alapítvány fenntartásában már több mint 15 éve működő Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia. Jelenleg 40 kórházi ágyra, 20 nappali kórházi férőhelyre és heti 230 szakambulanciában szervezett óraszámra finanszírozási szerződésük van az OEP-pel.
 
Az egész országra kiterjedő illetékességgel működünk – tájékoztat dr. Gádoros Júlia, az intézmény tudományos és orvos igazgatója. Az ellátás beutalóval vehető igénybe. Az általános gyermekpszichiátriai feladatok ellátása mellett az elmúlt években a különböző életkorokra, betegségcsoportokra és problémákra különböző speciális programokat állítottak össze. Konzultációs szolgálatot hoztak létre a gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekkel és iskolákkal, nevelési tanácsadókkal. A deviancia és a droghasználat szempontjából veszélyeztetett serdülőknek önismereti és művészetterápiás programokat indítottak, s egyes speciális betegségcsoportokra – például kényszerbetegség, szorongás, depresszió, autizmus – osztályos terápiás programot dolgoztak ki. Évek óta jó eredményeket hoz anya– csecsemő terápiás programjuk. Az ambulancián nem csak a gyermekeket részesítik ellátásban, a szülőknek is segítséget nyújtanak. Céljuk, hogy a felnőtteknek megtanítsák a helyzet kezelését. A családterápia azonban sem időben, sem finanszírozásban nem fér bele az intézmény lehetőségeibe. Ezt magánrendelés keretében tervezik nyújtani, megfizethető árakkal kalkulálva.
 
Forrás: Bánfai Tamara, Medical Tribune

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés