hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A progesztogéntartalmú gyógyszer növeli a mellrák kockázatát

Magasabb a mellrák kockázata azoknál, akik progesztogéntartalmú gyógyszerrel előzik meg a nem kívánatos terhességet, írja az Infostart.

A progesztogénhasználat 20-30 százalékkal növeli a mellrák rizikóját: jó hír ugyanakkor a rosszban, hogy amint befejezi egy nő az ilyen termék használatát, ez megszűnik – írja a The Guardian.

Az Oxfordi Egyetem kutatói a kombinált fogamzásgátlók kapcsán végzett vizsgálatok eredményeire építettek. Azok már megállapították, hogy az ösztrogént és progesztogént tartalmazó fogamzásgátlók használata növeli a mellrák kockázatát, és ez megszűnik, ha a nő már nem szedi azokat.

A Cancer Research UK vezetője, Claire Knight szerint ennek ugyanakkor nem kell visszatartania a nőket attól, hogy ilyen gyógyszereket szedjenek.

"Fogamzásgátlót leginkább az 50 év alatti nők szednek, akiknél a mellrák kockázata alacsonyabb. Aki csökkenteni szeretné a rák kockázatát, az a dohányzás mellőzésével, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással, kevesebb alkoholfogyasztással és az egészséges testsúly megtartásával teheti a legtöbbet ezért. A fogamzásgátlók számos előnyéhez a rákhoz nem kapcsolódó kockázatok is párosulnak. Szedésükről mindenkinek személyre szabottan kell dönteni orvosi konzultációt követően" – idézi a brit lapot az Infostart.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés