hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A pantoprazolos stressz-ulcus profilaxis nem csökkenti a mortalitást

A stressz-ulcus profilaxisban rutinszerűen – ugyanakkor, indikáció nélkül – alkalmazott pantoprazol nem csökkenti a 90 napon belüli mortalitást. Tény, hogy a hatóanyag a nem kívánatos események gyakoriságát sem növeli, írja a PharmaOnline.

A stressz-ulcus a generalizált stresszreakció egyik megnyilvánulása. Az esetleges gasztrointesztinális vérzések kivédésére protonpumpagátló (PPI) vagy – ritkábban – H2-receptor antagonista vegyületeket adagolnak a betegeknek az intenzív ellátás részeként. Történik mindez annak ellenére, hogy a stressz-ulcus profilaxis alkalmazásának a szükségességét nem támasztják alá jelentősebb randomizált, klinikai vizsgálatok, illetve az alkalmazott hatóanyagok indikációs köre sem terjed ki a stressz-ulcus profilaxisra, közli a lap.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Korábban a stressz-ulcus profilaxisban rutinszerűen alkalmazott PPI-ket biztonságos hatóanyagoknak tartották. Az utóbbi időben azonban a PPI-k alkalmazását a C. difficile infekciók, a tüdőgyulladás és a szívinfarktus emelkedett rizikójával is kapcsolatba hozták. A pantoprazolos stressz-ulcus profilaxis kockázat-haszon viszonyának számszerűsítése céljából egy dániai kutatócsoport egy széleskörű, 6 ország (Dánia, Finnország, Nagy-Britannia, Hollandia, Franciaország, Svájc), 33 intenzív állomásán végzett, randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatot szervezett. A vizsgálatba olyan betegeket (n=3298) vontak be, akiknél a gasztrointesztinális vérzések kialakulásának a kockázata magas volt, mert keringési sokk lépett fel náluk, coagulopathia volt jelen, illetve lélegeztetésre vagy dialízisre szorultak. Az eredményeket a NEJM hasábjain publikálták.

A pantoprazollal kezelt csoportba tartozó betegek napi 40 mg pantoprazolt kaptak, míg a kontroll-csoportba soroltak placebo-kezelésben részesültek. A vizsgálat primer végpontjául a 90 napon belüli elhalálozás szolgált. Mint az eredményekből kiderült, a pantoprazol-csoportban a betegek 31,1 százaléka, míg a kontroll-csoportban a betegek 30,4 százaléka halt meg 90 napon belül – mindez nem jelent szignifikáns mortalitásbeli különbséget, azaz a pantoprazolos stressz-ulcus profilaxis alkalmazása nem éri el a primer célját, nem csökkenti szignifikánsan a mortalitást az intenzív osztályon kezelteknél.

Tény azonban, hogy pantoprazol kezelés hatására kevesebb gasztrointesztinális vérzés lépett fel, mint a profilaxis hiányában; 2,5 százalék versus 4,2 százalék voltak az előfordulási gyakoriságok.

Annak ellenére, hogy a pantoprazolos stressz-ulcus profilaxis nem csökkenti a mortalitást, a friss vizsgálat eredményei alapján a pantoprazol adása nem növeli a nem kívánatos események gyakoriságát sem. Pantoprazol-kezelés hatására a gasztrointesztinális vérzések, a pneumonia, a C. difficile fertőzések és a szívinfarktusok kombinációjából képzett közös végpont tekintetében nincs szignifikáns különbség a kezelt és a kontroll csoportok között; az előbb felsorolt nemkívánatos események 21,9 százalék versus 22,6 százalék gyakorisággal következnek be.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés