hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A nem és a testsúly is befolyásolja a transzplantáció sikerét

A vesetranszplantáció sikere nagyban függhet a donor testsúlyától és nemétől, mindez arra utal, hogy szükség lehet a jelenlegi immunológiai alapú donor–recipiens illesztési protokollok módosítására, írja a Clinical Journal of the American Society of Nephrology  tanulmánya.

Donor-Recipient Absolute Weight and Sex Mismatch and the Risk of Graft Loss in Renal Transplantation című tanulmányukban Amanda Miller és munkatársai (Dalhousie University) kifejtik: a vesetranszplantáció sikere részben olyan tényezőktől függ, amelyeket nem szoktak figyelembe venni, amikor az elhalt vesedonorok szerveihez választanak recipienst. A Clinical Journal of the American Society of Nephrology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint a vesedonor testsúlyát és nemét is figyelembe kell venni, és eszerint érdemes a protokollokat is átdolgozni.

A korábbi vizsgálatok már kiderítették, hogy nagyobb a transzplantációs kudarc esélye, ha a vesedonor kisebb méretű volt, mint a recipiens, és felmerült, hogy az eltérő nem is befolyásolja a sikert, ezért Amanda Miller és munkatársai az USA témába vágó regiszterének (Scientific Registry of Transplants Recipients) 2000 és 2014 közötti adatait felhasználva utánanéztek a nem élődonoros vesetranszplantációk sikerességi arányainak a donorok és recipiensek testsúlya és neme alapján. A 4 éves utánkövetési idő alatt a 115 124 recipiens közül 21 261 esetében alakult ki a transzplantált vese elégtelensége. Mint kiderült, ha a vesetranszplantáció recipiense több mint 30 kg-mal nehezebb volt a donornál, az azonos testsúlyú recipiens-donor eredményével összehasonlítva 28%-kal volt magasabb a veseelégtelenség kialakulásának kockázata. Amennyiben a donor kisebb testsúlyú és ellenkező nemű volt, férfi recipiens esetén a relatív kockázat további 35%-kal, míg nő recipiens esetén további 50%-kal növekedett. Ez a kockázatnövekedés hasonló mértékű ahhoz, mint ha a donor cukorbetegségben szenvedne.

A tanulmány mellett megjelenő szerkesztőségi közleményben – Donor Quality in the Eye of the Beholder: Interactions Between Non-immunologic Recipient and Donor Factors as Determinants of Graft SurvivalBethany Foster és Indra Gupta kifejtik: a szervallokáció protokolljainak módosítása alapos körültekintést igényel, mivel meg kell találni a módját annak, hogy a nagyobb testű recipiensek ne kerüljenek hátrányba. Mint a McGill University nefrológusai írják, különösen a nagyobb testű nők kerülhetnének hátrányos helyzetbe egy olyan allokációs rendszer révén, ami a nemet és a testméretet is figyelembe veszi, továbbá a komplex illesztés a várólisták növekedését is eredményezhetné.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés