hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A mentális ellenállóképesség jelentősége a combnyaktörés terápiájában

Az OTSZ Online szerint combnyaktörést követően korrelációt mutatott a pszichológiai ellenállóképesség mértéke és a felépülés sikere.

A Journal of the American Geriatrics Society hasábjain jelentek meg annak a 210 beteg bevonásával végzett vizsgálatnak az eredményei, amelyet a pszichológiai vagy mentális ellenállóképesség (resilience) és a combnyaktöréssel műtött betegek felépülési esélyei közötti összefüggést vizsgálta. A University of Connecticut vezetésével végzett randomizált, kontrollos vizsgálatban a két különböző fizikoterápiás kezelésben részesülő betegeket a kórházi elbocsátást követően átlagosan 103,8 napig követték, és a 6-elemű Brief Resilience Scale (BRS) skálán pontozták pszichológiai ellenállóképességüket. A betegek 77%-a nő volt, 96%-uk fehér, átlagéletkoruk pedig 80,7 év volt (40%-uk 85 év feletti). Az utánkövetési időszak végén elvégzett járóképességi vizsgálatok szoros korrelációt mutattak a BRS skálán elért pontszámokkal, azaz minél inkább hitt a beteg a gyógyulásban, annál valószínűbb volt, hogy jobb eredményeket fog elérni.

A vizsgálat vezetője, Richard H. Fortinsky szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy egyrészt pszichológiai segítség nyújtásával elősegíthető a betegek felépülése, másrészt felvetik a műtétet követő pszichológiai szűrés szükségességét is, azaz érdemes lehet kideríteni, hogy mely betegek szorulnak rá leginkább pszichoterápiára.

A Fortinsky vezetésével végzett vizsgálatban a depresszió szerepét is vizsgálták a kutatók, ám az ellenállóképesség és a depresszió között igen csekély összefüggés mutatkozott. Azt sem sikerült tisztázni, hogy a korábban meglévő vagy a trauma hatására kialakuló depresszió különbözőképpen befolyásolja-e a mentális ellenállóképességet.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés