2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A koronavírus-fertőzéssel kezelt betegek ellátásának jelentéséről

A koronavírus (COVID 19) fertőzés következtében végzett ellátások jelentésére a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló (BNO) kódrendszerben az U0710 COVID-19, kimutatott vírussal kód alkalmazandó, közli a NEAK.

Az egészségügyi szolgáltatóknak a korábban kiadott tájékoztatóban foglaltak, az átlagfinanszírozás ellenére is valamennyi (teljesítmény és egyéb) jelentési kötelezettségét teljesíteniük kell.

A koronavírus (COVID 19) fertőzés következtében végzett ellátások jelentésére a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló (BNO) kódrendszerben az

U0710 COVID-19, kimutatott vírussal

kód alkalmazandó.

A fekvőbeteg-szakellátások jelentési állományaiban az „U0710 COVID-19, kimutatott vírussal” BNO-t 1-es típusú diagnózisként, azaz ápolást indokoló fődiagnózis alapjául szolgáló betegségként kell jelenteni, illetve a BNO haláloki diagnózisként is rögzíthető, közölte a NEAK.

Korábban a Weborvos arról írt, hogy bár egyre több koronavírus-fertőzött beteg jelenik meg az ellátórendszerben, gyógyításuk költségeinek elszámolására máig sincs elfogadott BNO és OENO kód. A lap kódokra vonatkozó kérdésére a NEAK szűkszavú válaszából annyi derült ki, hogy jogszabály-módosítási javaslatot dolgoztak ki. Ennek részeként a kódok (a szűrőkódokkal együtt) bekerültek a „csomagba”, ám egyelőre annak „elfogadása még folyamatban van”.

A májustól életbe lépő részbeni átlagfinanszírozást a 2019. december, 2020. január és februári teljesítmények alapján számolja a NEAK. Az átlagfinanszírozás elszámolására vonatkozó jogszabálymódosítási javaslat is a rendelettervezet része, így az is zöld jelzésre vár. Arra vonatkozóan nem kaptunk választ, hogy az átlagfinanszírozást követi-e utólagos elszámolás, s ha igen, és valamelyik intézménynek esetleg magasabb összeget folyósítanak, mint valójában költött, akkor vissza kell-e fizetnie a többletet. Arra sem kaptunk választ, hogy a közfinanszírozott tevékenységet végző magánellátók részesülnek-e a háromhavi átlagfinanszírozásban, írja a lap.

(forrás: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, WebOrvos)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés