hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

"A kórházban elhunytak 72 százalékánál történik kezeléskorlátozás"

Egy esetleges jogszabálymódosítás kapcsán ír az eLitMed az életvégi döntések mai szabályozásáról és az intenzív osztályokon tapasztalható gyakorlatról.

„Olykor hasztalan kezelésekre költünk pénzt” – jelzik a problémát a kérdést kutató Élő Gábor szavaival, aki azt is hozzátette: az egészségügyi ellátás gépezetét ilyenkor csak egy élő [azaz az orvosi eljárások elfogadására vonatkozó] végrendelet, vagy egy, a beteg által meghatalmazott helyettes döntéshozó állíthatja meg.

– Míg Nyugat-Európa intenzív osztályain a beteg állapotfelmérése, diagnosztikus vizsgálata egy-két napot vesz igénybe, s amennyiben szükséges, átlagosan 2,8 nap után korlátozzák a kezeléseket, addig nálunk még a reménytelen betegek is több hetet töltenek el az osztályokon. Ezt első sorban a nem túl modern vizsgálóeljárások és az alulfinanszírozott ellátás okozzák, s nincsenek olyan sztenderdek sem, amelyek alapján kollektív, tudományosan megalapozott döntést hozhatna az kezelő team a kezelés korlátozásáról – idézi a lap dr. Zubek Lászlót, a Kútvölgyi Klinikai tömb aneszteziológus adjunktusát.

Egy 2007-2008 között folytatott kérdőíves felmérésben orvosokat, majd az intenzívterápiás ápolókat is megkérdeztek az életvégi döntésekről. A válaszadók becslései alapján az életvégi döntések gyakorisága az intenzív osztályokon kezelt betegek között 3,7–9,1 százalékra tehető, ami kevesebb, mint más európai országokban, ahol a kezelés visszavonásával szemben inkább meg sem kezdik a terápiát, és a kórházban elhunytak 72 százalékánál történik kezeléskorlátozás.

A válaszokból kiderült az is, a hazai gyakorlat paternalisztikus, az orvosok döntéseiket általában egyedül hozzák meg, kevésbé veszik figyelembe a cselekvőképes betegek vagy közeli hozzátartozóik, illetve az ápolószemélyzet véleményét. Zubek László azt mondja, nem lehet mindenkinek, minden szituációra vonatkozó élő  végrendelete, viszont egy megfelelő protokoll kidolgozása az intenzív kezelés korlátozására növeli a bizalmat a beteg, vagy a hozzátartozó és az orvos között, hiszen transzparenciát biztosít - olvasható az elitmed.hu-n.

(forrás: eLitMed)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés