hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Virágföldtől is kaphat Legionellát

A komposzttal vagy palánta- és virágföldekkel való érintkezést követően azonnali kézmosás javasolt a Legionella longbeachae fertőzés megelőzése érdekében, írja a PharmaOnline.

Nemcsak a nem karbantartott és nem tisztított légkondicionáló berendezések, de a kertészkedés, különösen a kéz komposzttal, virágfölddel vagy talajjal való érintkezése is növeli a Legionella-fertőzés esélyét, közli a lap.

A tavakban, patakokban és egyéb édesvizekben élő Legionella pneumophila baktérium tüdőgyulladásszerű tünetekkel leírható legionárius betegséget okoz. Míg az emberek döntő része nem mutat manifeszt tüdőgyulladásos tüneteket a baktériummal való találkozást követően, addig a populáció bizonyos csoportjai különösen érzékenyek és fogékonyak erre a típusú fertőzésre. Elsősorban az időskorúak, a dohányzók és a krónikus tüdőbetegek azok, akik kitettek a legionárius betegségnek.

A Legionella baktériumokkal szennyezett apró vízcseppek inhalációja, például zuhanyozás vagy a légkondicionáló működése során, súlyos megbetegedéseket válthat ki.

Kevésbé ismert azonban, hogy a Legionella pneumophila baktériumon túl, az elsőként 1980-ban, Long Beach-en (CA, USA) leírt, komposztban és ültető-, illetve virágföldekben előforduló Legionella longbeachae baktérium is hasonló tüneteket okozhat. Ez utóbbinak a belélegzése vagy bármilyen módon a szervezetbe való bejutása vezethet legionárius megbetegedéshez.

Új-Zélandi kutatók Emerging Infectious Diseases folyóiratban megjelent közleménye alapján a Legionella longbeachae okozta fertőzések és az érintett személy kerti munkái között szinte minden esetben kapcsolat igazolható. 31 legionárius betegségben szenvedő, Legionella longbeachae baktériummal fertőzött személy szinte mindegyikénél történt a megbetegedést megelőző 3 hétben kertészkedés, és komposzttal, kereskedelmi forgalomban vásárolt virágfölddel való érintkezés.

Kérdőíves megkérdezésekből bebizonyosodott az is, hogy a kerti munkákat követő azonnal kézmosás csökkenti a Legionella-fertőzés valószínűségét. Ellenben, a kesztyű viselése vagy maszk felvétele nem rendelkezett igazolható hatással ebben a tekintetben.

A vizsgálat szerint a dohányzás és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) rizikótényezőnek számít.

A komposzt és a különféle ültető-, palánta- vagy virágföldek porának belélegzése kerülendő! Az előre csomagolt termékek kinyitásakor a szemeket és az arcot minél távolabb kell tartani a csomagolás nyílásától. A komposzttal vagy különféle típusú földekkel való érintkezést követően azonnali kézmosás javasolt, még mielőtt az arcát, szemét, orrát megérintené a kertészkedő személy.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés