hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A K2-vitamin-pótlás ígéretes lehetőség a szív-és érrendszeri problémák kezelésében

Az év végi időszakban a legtöbb a szívinfarktusok, szívritmuszavarok és pitvarfibrillációk száma, de most, a Covid árnyékában ez még inkább így van. Nemcsak az ünnepi stressz, de az azt követő nagy diéták is komoly terhet jelenthetnek a szervezetnek.

Prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága elnökségi tagja arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben az időszakban se feledkezzünk meg a létfontosságú vitaminok pótlásáról, mert ma már tudományosan igazolt szívvédő hatásuk. A világjárvány idején a D- és a K2-vitaminról jelent meg számos tanulmány, amelyekből kiderült: kulcsfontosságúak a szervezetünk védelmében. 

Mind több tudományos vizsgálat és szakmai közlemény bizonyítja, hogy a különböző vitaminoknak jelentős a szerepe a szívünk védelmében. Az egészen friss kutatások most Covid-19 betegeket vizsgáltak, és egyértelmű összefüggést találtak a K2 és D3 vitaminszint és a halálozások, illetve a betegség súlyossága között – mondja ­Gellér László. – Már a korábbi kutatások is azt mutatták, hogy a K2-vitamin pótlása különösen fontos, a kalciumháztartás szabályozásán keresztül jelentős szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségében. A szív- és érrendszerre gyakorolt hatásait az MGP nevű fehérje aktiválása közvetíti. Inaktív formájában ez a fehérje a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáival társul, beleértve a fokozott artériás merevséget, az erek és a billentyűk meszesedését, az inzulinrezisztenciát és a szívelégtelenséget, amelyek végső soron növelik a kardiovaszkuláris halálozást. A K2-vitamin pótlása erősen összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri eredmények javulásával, a szisztémás meszesedés és az artériás merevség módosítása révén. Bár az erek és a billentyű meszesedés progressziójának késleltetésére gyakorolt közvetlen hatása jelenleg több randomizált klinikai vizsgálat tárgya, korábbi klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a szívbetegek túlélése potenciálisan javult K2-vitamin-pótlással. Összefoglalva elmondható, hogy a K2-vitamin-pótlás ígéretes lehetőség a szív- és érrendszeri problémák kezelésében – folytatja a kardiológus.

A karácsony és a szilveszter talán az év legjobban várt napjai, ám terhet is jelentenek a szervezetnek. A téli hónapokban több a szívinfarktus és az ehhez köthető halálozás is, karácsonykor és Újévkor pedig tovább emelkedik ez a szám.

Fotó: MedicalOnline archív
Fotó: MedicalOnline archív

Nem könnyű visszafognia magát senkinek a roskadásig terített asztaloknál, majd jön a morzsapartik ideje, és máris érkezik az elő- és utószilveszter, ami ugyancsak nem a böjt időszaka. A túlzott alkoholfogyasztás és a nagyon sós ételek, különösen, ha ezek rendkívüli mennyiségben állnak rendelkezésre, jelentős terhet rónak a szervezetre. Nemcsak a tengernyi étel, ital, hanem a stressz, amelyet a rohanás, a vásárlás, az előkészületek okoznak, valamint az óhatatlan összezártság is komoly lelki és testi terhet jelentenek. A depresszió is gyakrabban jelenik meg ebben az időszakban.

Egyáltalán nem véletlen, hogy éppen ebben az időszakban több ritmuszavar, pirvarfibrilláció, illetve infarktus jelentkezik, amit csak súlyosbít, hogy nehezebben keresik fel ilyenkor az orvost, ami jelentősen rontja a gyógyulási esélyeket. Az ünnepek utáni időszakban a felszedett kilók problémájával kell szembenézni, ami akár drasztikus önsanyargatásba fordulhat. A szélsőséges, gyors eredményt ígérő fogyókúrák veszélyesek a szervezet számára, megboríthatják a működését, könnyen szívritmuszavarokat, vérnyomás-ingadozást, de akár hirtelen szívhalált is okozhatnak. Ennek egyik legveszélyesebb formája a nagyon divatos léböjt. A töménytelen mennyiségű étel és ital hirtelen megvonása nem a legjobb út az egészséghez – figyelmeztet a professzor.

(forrás: Magyar Kardiológusok Társasága)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés