hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A húgysavszint új értelmezése a köszvény kezelésében

Új kutatási eredmények szerint a köszvény agresszívabb húgysav-csökkentő eljárásokkal is kezelhető lehetne, mivel az alacsony húgysavszint nem önmagában jelent kockázatot, hanem egy társbetegség fennállására utaló jel, írja az OTSZ Online.

A jelenleg érvényben levő terápiás ajánlások általában kitérnek arra, hogy köszvény kezelésénél a húgysavszint ne csökkenjen egy meghatározott biztonságos küszöbérték alá: az Európai Reumatológiai Társaságok Szövetsége például 3 mg/dl-es alsó határértéket javasol. Az Arthritis & Rheumatology című szaklapban megjelent cikk szerint azonban az alacsony húgysavszint önmagában nem feltétlenül jelent halálozási kockázatot, hanem valamilyen más betegség jele lehet. A tanulmány szerzője, Dr. Joshua Baker, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem reumatológus és epidemiológus docense ezért lehetségesnek tartja a köszvény korábbiaknál agresszívebb terápiás megközelítését anélkül, hogy ez hosszú távú egészségügyi aggályokkal járna.

Korábbi kutatások a magas húgysavszintet a túlzott testzsírtartalommal, az alacsony szintet pedig a vázizomzat tömegének csökkenésével hozták összefüggésbe. Az epidemiológiai vizsgálatok U-alakú kapcsolatot mutattak ki a húgysav szintje és a halálozási kockázat között, ami arra utal, hogy a nagyon magas és a nagyon alacsony húgysavszint is káros lehet. Ez az összefüggés azonban nem minden esetben igaz, például a peglotikáz hatóanyaggal refrakter köszvény indikációban végzett klinikai vizsgálat során nem mértek gyakoribb elhalálozást azon betegek körében, akiknél a húgysavszint 2 mg/dl alá süllyedt.

Az alacsony húgysavszint olyan embereknél volt megfigyelhető, akik valamilyen társbetegség miatt fogytak, és ez magyarázza a korrelációt a kedvezőtlen hosszú távú kimenetelekkel – fejtette ki Baker.

A kutatók szerint az izom-zsír arány nem tudta megmagyarázni a magas húgysavszinthez kapcsolódó halálozási kockázatot. Azoknál a betegeknél, akiknél a húgysav szintje meghaladta az 5,7 mg/dl-t, magasabb volt a halálozás kockázata, és ez még a testösszetétel statisztikai kiigazítása után is fennállt.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés