hirdetés
2019. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Gyógyítás

A homeopátia hatástalan

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvánosságra hozott véleménye szerint súlyos, szervi betegségek gyógyítására nem alkalmas a népszerű gyógymód, a homeopátia.

hirdetés

A WHO afrikai és angol szakemberek kérésére közölte hivatalosan állásfoglalását, mert az orvosok veszélyesnek érezték, hogy bizonyos rendelőkben HIV fertőzést, tuberkulózist és maláriát is kezelnek homeopátiás készítményekkel.

A német Samuel Hahnemann 1800 táján önmagán tapasztalta, hogy a malária kezelésére használt kinin a betegség tüneteit gerjeszti. Úgy gondolta, ha valamilyen anyag valamiféle betegség tüneteit okozza, az kis adagban a kórt is képes gyógyítani.
 
Az elv már a régi görögöknél is létezett. A „hasonlót hasonlóval kezelj” gondolatot a német orvos úgy vizsgálta, hogy önmagának, családtagjainak adott különféle anyagokat, és ha valamelyik például fejfájást okozott, akkor azt a fejfájás megszüntetésére igyekezett fölhasználni.

A másik alapelv, hogy minél jobban fel van hígítva a hatóanyag, annál hatékonyabb, ezért a homeopátiás szerekből olyan hígítások készülnek, amelyekben csak néhány molekula lehet a tényleges gyógyszerből, sőt a víz is hatásos, ha kapcsolatba került a gyógyító molekulával, mert az a víz „emlékezik”.

Több, megfelelően ellenőrzött tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a homeopátia csak annyira hatásos, amennyire a hatóanyagot nem tartalmazó, placebo készítmények, amelyek szintén megszüntetik a panaszokat, ha a beteg hisz bennük. Az angol BBC4 televízió egyenes adásban sugározta azt a milliók által követett kísérletet, amely alátámasztotta, hogy a homeopátia valójában nem létező gyógymód, de továbbra is tömegével vannak hívői világszerte.

 Az Egyesült Királyságban a National Health Service (a helyi közegészségügyi szolgálat) öt homeopatikus kórházat üzemeltet, és az angliai háziorvosok 5,9–7,5%-a, a skóciai háziorvosoknak pedig legalább 12%-a rendelt homeopátiás szert az 1990-es években. Másfelől az angliai háziorvosok által felírt homeopatikus készítmények száma 2005 és 2007 között 40%-kal esett, és mindössze 0,006%-át teszi ki a teljes gyógyszerrendelésnek. 2005-ben világszerte mintegy 100 000 orvos alkalmazta a homeopátiát, így ez az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben alkalmazott kiegészítő gyógymód, megelőzve a ráolvasást és az érvágást.  (Wikipédia)

Az afrikai és angol orvosok most azért szóltak a homeopátia ellen, mert súlyos, esetenként fertőző betegségek kezelésére egyértelműen etikai vétség olyan látszólagos gyógymódot alkalmazni, amely bizonyítottan hatástalan. Nemrég az ausztráliai bíróság több év börtönre ítélte azt a házaspárt, amelyik kisbabáját – aki korszerű gyógykezeléssel gyógyítható lett volna – kizárólag homeopátiás szerekkel kezelte, és a gyerek meghalt.

Többféle, sok panaszt okozó, de halálhoz nem vezető kórban – mint az ízületi betegségek, fejfájás – sokfelé adnak homeopátiás készítményeket, és a betegek egy része javul is, de szervi betegségek kezelésére a WHO ezt a módszert nem javasolja. 
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

MTI
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés