hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

A hideg napok növelik a kockázatot

A januárvégi lehűlés előtt az extrém hideg egészségkárosító hatásaira figyelmeztetett a tisztiorvosi szolgálat.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a halálozás általában is magasabb a téli hónapokban, mint nyáron. Ezt a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenzajárványok okozzák. A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe - tették hozzá.

Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a tinédzserek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok.

Mint kifejtették: Budapesti adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2 százalékkal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki. Egy nemzetközi vizsgálat során összefüggést figyeltek meg a havazás és a halálos szívrohamok között, amelyek oka - úgy tűnik - inkább a téli csapadékhullás, nem pedig a téli hideg.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés