2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A gyógyulás első lépése nem az orvos lesz, hanem az okostelefon

Egy alkalmazás segítségével gyorsabban és hatékonyabban juthatunk kezeléshez, írja a Szeretlek Magyarország.

Sokat hallunk arról, hogyan fogunk egyszer 300 évig élni, lesznek mindenhol árammal működő önmagukat vezető autók, vagy digitalizálódnak tradicionális szakmák, aminek nyomán jönnek az algoritmizált ügyvédi irodák, robotrendőrök és hiperszónikus repülőgépek. Mégis, bár sok szempontból jelentősen változik életünk, mintha a nagy kaliberű, életminőséget javító áttörések mindig 10-20 év távlatra lennének megjósolva. Az egészségügy digitális forradalmára azonban úgy néz ki, nem kell ennyit várni – írja a Szeretlek Magyarország.

„Egy magyar-kanadai fejlesztőcsapat, az AIP Labs és a Swiss Clinic ugyanis idén elindította a bőrgyógyászat területén a mesterséges intelligencia alapú digitális klinika projektjét. Ez az első nagy hazai áttörés lehet, ami az egészségügy rendszerszintű átalakulását és digitális forradalmát indíthatja el” – írják közleményükben.

A magyar tulajdonú cég már a nemzetközi piacra betörésen dolgozik, és fél éven belül Spanyolországban, Romániában, Szlovákiában és Mexikóban is klinikát nyit.

Hogyan működik a mesterséges intelligencia alapú bőrgyógyászat? Tulajdonképpen beszkenneljük a betegségünket.

Amikor valamilyen bőrgyógyászati problémánk van, egyszerűen lefotózzuk, és feltöltjük a róla készült képet okostelefonon vagy számítógépen keresztül az AIP Derm alkalmazásba – mintha csak a Shazam-ot kérdeznénk arról, melyik szám szólt éppen a haverunk kocsijában.

Az ezután következő folyamat öt egyszerű lépésben elmagyarázható:

  • Az AIP Derm pillanatokon belül feldob a betegségre vonatkozó személyre szabott kérdést a lehetséges tünetek kapcsán – van-e lázunk, mióta állnak fenn a tünetek, stb. Miután ezeket megválaszoltuk, a mi munkánk véget is ért (vizsgálat).
  • Az AIP Derm rendszer automatikusan kiértékeli és elküldi az esetünket a szakértelem és elérhetőség szerinti legmegfelelőbb orvoshoz (triage).
  • Az erre kijelölt szakorvos a mesterséges intelligencia segítségével megállapítja a diagnózist – az AIP Derm szoftver közel 700 bőrbetegséget képes azonosítani, ami lefedi a regisztrált bőrgyógyászati problémák 95%-át, ezzel nagyban gyorsítja az orvosok munkáját (diagnózis).
  • A kezelőorvos a diagnózis megállapítás után receptet írhat fel, vagy ha ez alapján úgy ítéli, szükséges, személyes kezelést javasolhat. A kapott vényt egyszerűen kiválthatjuk felhőn keresztül bármelyik patikában (kezelés).
  • Végezetül pedig egy monitoring rendszer segít követni a beteg gyógyulását, és megelőzni jövőbeli betegségek kialakulását (utánkövetés).

Az új bőrgyógyászati magánklinika ezzel a technológiával kiegészítve elérhető lesz az év 365 napján, 0-24-ben, a kanapénk kényelméből. Nem kell tovább a munkaórák körül táncolni, sem hosszasan utazni és várakozni barátságtalan, rideg rendelőkben. Ráadásul, a rendszer annyira megnöveli az orvosok hatékonyságát, hogy azok 3-4 eset helyett egy óra alatt 40 beteget képesek ellátni. Emiatt jóval olcsóbban, 9 990 forintért tud az ember teljes bőrgyógyászati vizsgálatot indítani, három napon belüli garantált diagnózissal és kezeléssel.