hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A gyógyszerek jelentősége bypass műtét után

Egy amerikai vizsgálatban a műtéten átesett páciensek fele nem szedte már a két javasolt szert a beavatkozás után három évvel, írja az OTSZonline.

Koszorúér bypass műtét után a terápiás irányelvek szerint acetil-szalicilsav és sztatin adása mindaddig kötelező, amíg nincs kontraindikáció. Egy amerikai vizsgálatban legalább 3 évvel később a betegek fele sem szedte mindkét javasolt gyógyszert, olvasható az OTSZonline cikkében.

A koszorúér-szűkület műtéti kezelése 1960. május 2-án kezdődött, ekkor végezték el az első, ilyen operációt az Egyesült Államokban az Albert Einstein College of Medicine sebészei. Noha egyre jobban terjed a mellkas felnyitása nélküli, szívkatéteres terápia, az USA szívsebészetein az utóbbi egy évben 395 000 bypass műtét történt.

A terápiás irányelvek szerint az operációt követően folyamatos gyógyszeres utókezelésre is szükség van. Az LDL-koleszterin-szint csökkentése feltétlenül fontos, és a kis adag acetil-szalicilsav (ASA) szedése is része a posztoperativ terápiának, életfogytiglan, amíg valamelyik gyógyszerrel kapcsolatban meg nem jelenik olyan mellékhatás, ami a kezelés folytatását megakadályozná.

Ismeretes, hogy a szünet nélküli gyógyszerszedés az esetek jelentős hányadában nehezen megvalósítható követelmény, sőt a kezelőorvosok egy része sem figyel megfelelően az általa folyamatosan gondozott páciensek patikaszereinek kihagyás nélküli fölírására. A Thomas Jefferson Egyetem munkacsoportja 381 beteg gondos ellenőrzése során arra volt kíváncsi, hogy a bypass műtét után legalább 3 esztendővel a páciensek mekkora hányada szedi pontosan a két gyógyszercsoport előírt adagját. A vizsgálat eredményét az OTSZonline-ra kattintva éri el.

(forrás: OTSZ Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés