hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A gyermekkori vesebetegségekről tanácskoznak Debrecenben

A gyermekkori krónikus vesebetegségek kezelésének, a gyermekurológia diagnosztikai és terápiás lehetőségeinek, valamint a vesetranszplantációs kutatásoknak a legfrissebb eredményeit tekintik át a szakemberek a Magyar Gyermeknephrológiai Egyesület csütörtökön kezdődött kétnapos kongresszusán Debrecenben.

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikájának igazgatója kiemelte: az infektológiai eredetű, például húgyúti fertőzések igen nagy számban fordulnak elő gyermekkorban, de ezek a problémák jórészt hamar rendeződnek. Más a helyzet a krónikus vesebetegségek, vagy a végállapotú vesepótló betegségek esetében, amikor már egyáltalán nem méregtelenít a szerv, tette hozzá, jelezve: utóbbi esetben a dialízis, illetve a transzplantáció a megoldás, de ebbe a stádiumba kevesen jutnak el gyermekkorban.

Szabó Attila elmondta, hogy Magyarországon 20-25 gyerek áll művesekezelés alatt, és évente 6-8-an esnek át vesetranszplantáción a 18 év alatti korosztályban. Van azonban számos olyan gyermekkori rizikóállapot, amely később, évtizedek múlva vezethet krónikus veseelégtelenséghez. Ezek közé sorolta az örökletes, genetikai hátterű betegségeket, a koraszülöttségből adódó problémákat, a veleszületett fejlődési zavarokat, a gyermekkori túlsúlyt, magas vérnyomást, cukorbetegséget, valamint az egészségtelen életmódot: a gyerekkori dohányzást és a magas sóbevitelt.

Szabó Tamás, a debreceni gyermekklinika igazgatója jelezte: klinikájukon hetente mintegy ötven gyerek vesekezelését végzik el, többségük krónikus gondozott. Az elmúlt 15 évben több mint harminc gyereken végeztek veseátültetést. A szakember kiemelte a hazai gyermek-vesecentrumok (Budapest, Debrecen Szeged) közötti példaszerű együttműködést, amely egyebek mellett a ritka vesebetegségek diagnosztikájára, a biológiai terápiára és számos, már innovatív új kezelési eljárásra is kiterjed.

A gyermeknephrológiai egyesület debreceni kongresszusán a 120 hazai szakember mellett számos külföldi előadó is részt vesz.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés