hirdetés
2018. június. 19., kedd - Gyárfás.
hirdetés

A gyermekek betegjogaiért

Az Anyák Háza Országos Program létrehozásával a kezdeményezők országos szinten szeretnék érvényesíteni a gyermekek betegjogait.

hirdetés

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 11. § (4) bekezdése kimondja, hogy a szülőnek, törvényes képviselőnek joga van a gyermek mellett tartózkodni a kórházi kezelés ideje alatt. Erre ma Magyarországon minimálisan van csak lehetőség. A kórházakban a szülők csak bizonyos ideig maradhatnak gyermekük mellett, ha pedig az éjszakát is velük szeretnék tölteni, akkor az ágy mellett görnyedve egy kényelmetlen széken, vagy a folyosón kell átvészelniük az éjszakát.

Hazánkban 2015 novemberében egy egyedülálló kezdeményezés eredményeként a Bethesda Gyermekkórház területén létrejött a Bethesda Anyák Háza, amely szállást nyújt a kórházban kezelt gyermekek családtagjainak, ezzel is segítve a gyógyulási folyamat részét. A Bethesda Gyermekkórházba az ország bármely, távolabbi részéről is érkeznek ellátást igénylő gyermekek, akik akár több hónapot is az intézményben kényszerülnek tölteni a hosszú kezelés miatt. Ez komolyan problémát jelentett a kórházba érkező szülők elszállásolását tekintve, amíg az Anyák Háza meg nem nyitotta kapuit.

Az Anyák Háza Országos Program létrehozásával a kezdeményezők országos szinten szeretnék érvényesíteni a gyermekek betegjogait. A pályázat célja, hogy a budapesti és a vidéki gyermekkórházakban, gyermekosztályokon szülő és gyermeke biztonságban és méltóságteljesen tölthesse együtt az egészségügyi okból kialakult krízishelyzetet.

Az SCA Hygiene Products Kft. társadalmi felelősségvállalás programjának keretében 2011 óta támogatja a Bethesda Kórház Alapítványt, közös együttműködésük eredményeként jöhetett létre az Anyák Háza is. Tavaly nyáron a „Százezren az Anyák Házáért” program során az SCA jóvoltából készült egy online kutatás a családok kórházban tartózkodási lehetőségeit illetően. A válaszadók 91%-a a sajtóban hallott arról a problémáról, hogy a szülők elszállásolása nem megoldott az egészségügyi intézményekben, és háromnegyedük súlyos problémának tartja a jelenséget. A megkérdezettek többsége szerint a civil összefogás segíthet a problémán, de az állam szerepe sem megkerülhetetlen a megoldásban.

Folytatva a missziót, az SCA pályázatot ír ki, hogy az Anyák Házát, mint jó gyakorlatot országos szintűre terjesszék.  A kezdeményezést a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társasága is támogatja. Legfontosabb céljuk, hogy minden magyar gyermek kórházi tartózkodása idején a család méltó körülmények között lehessen a kórházi mindennapok részese, ezzel is elősegítve a gyermek gyógyulását.

Az Anyák Háza Országos Program június 15-ig várja az érdeklődő egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek jelentkezését.

A pályázat további részletei valamint a részletes pályázati kiírás megtalálhatóak a www.anyakhaza.hu honlapon.

(forrás: VM Sajtóiroda, MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Egy intézményi szerveződés képtelen akár helyi, akár országos szinten "érvényesíteni a beteg gyermekek jogait". Mondjuk ez fából vaskarika, amit itt leírtak.Maximum
arra képes egy fent jelzett kezdeményezés, hogy tájékoztatja az érdekelteket a jogairól.Akik aztán vagy kiállnak annak érvényesítéséért, vagy nem. Ez a "vagy nem"
működik évek óta.Úgyhogy nem lesz könnyű, próbáltuk. dr. Matkó Ida
hirdetés
hirdetés