hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A filozófia jobb gyógymód, mint a Prozac?

Amerikában – miközben filozófia tanszékek szűnnek meg – egyre népszerűbb, hogy a filozófia klasszikusait lelki segélynyújtásra használják.

Egyre fontosabb, hogy a diplomával el is lehessen helyezkedni, ezért a főiskolák és az egyetemek csökkentik a filozófia tanszékek és az oktatók számát. A szülők a rossz gazdasági helyzetben nem nagyon hajlanak rá, hogy gyerekeiket az élet lényegtelen kérdéseivel foglalkozó képzésre írassák – írta a Washington Post. Pedig miközben sokan haszontalannak ítélik a bölcsésztudományokat, különösen a filozófiát, Amerikában egyre népszerűbb a filozófia klasszikusainak terapeutikus felhasználása.

Az Egyesült Államokban mintegy háromszáz bejegyzett filozófia-tanácsadó tevékenykedik. Lou Marinoff, a New York-i City College professzora, a Prozac helyett Platón, avagy az örök bölcsesség alkalmazása köznapi problémák megoldására című bestseller szerzője megalapította a Praktizáló Filozófusok Szervezetét, mely azt tekinti céljának, hogy a filozófia klasszikusait lelki segélynyújtásra vegyék igénybe, és hogy a filozófia ismét a köznapi élet kérdései felé forduljon.

A filozófia gyakorlati alkalmazása a hellén, kínai, indiai civilizációkba nyúlik vissza, magyarázta Lou Marinoff. Sok problémát, amivel naponta találkozunk – etikai dilemmák, életkrízisek, vagy kérdések a saját létezésünkről, az élet értékeiről – lehetséges, sőt kell is filozófiailag megoldani. Marinoff nem vitatja, hogy vannak, akiknek használnak a modern gyógyszerek, de úgy gondolja, mostanra a gyógyszerfogyasztás tekintetében túlzásokba estünk, minden problémát betegségként diagnosztizálunk, és pirulákat szedünk rá. Az emberek teljesen elveszítették kapcsolatukat a belső forrásaikkal, pedig a boldogság felfedezését és az élet értelmének kiteljesedését nem a gyógyszerekben, hanem az elvekben találjuk meg, vallja az amerikai filozófus. Ha egészségügyi problémánk van, orvoshoz megyünk, ha érzelmi válságba kerülünk, a pszichológust keressük fel, a nagy filozófusok elméletei pedig abban segíthetnek, hogy alaposabban és mélyebben gondolkodjunk, s hogy meg tudjuk különböztetni az életben a fontos és kevésbé fontos dolgokat.

Marinoff az állásuk elvesztése miatt kesergőknek a kínai taoizmus tanulmányozását, az elhízás miatt depresszióba esőknek Sartre olvasását, a felnőttkori identitásválságban szenvedőknek pedig Nietzsche könyveit ajánlja. Az amerikai filozófus tanszéket is alapított, ahol a jövőben kifejezetten tanácsadásra specializálódott filozófusokat képeznek.

Fehér Márta filozófiatörténész egyetért Marinoff azon állításával, hogy vannak az életben olyan kérdések, amelyekre racionális megoldás vagy terápia szükséges. Önmagában már az is gyógyhatású lehet, ha rákérdezünk a mindennapi életben felmerülő problémákra, s ezzel elindulhatunk a megoldás megtalálása felé. Az ismeretlen, az érthetetlen, a váratlan szorongással tölt el bennünket, a dolgok megértése azonban megnyugtató.


Sipos Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés