hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A férfiak termékenysége sem tart örökké

A 40-42 éves férfiaknál 46 százalékkal kisebb az esély a sikerre, mint a 30-35 éveseknél, ha nő partnerük 30 év alatti, állapította meg egy amerikai tanulmány.

A Harvard Egyetem kutatói majdnem 19 ezer mesterséges megtermékenyítéses (IVF) eset vizsgálata alapján közölték tanulmányukat a European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) kiadványában. Megállapításaik rácáfoltak arra az elméletre, hogy a férfiak termékenysége örökké tart. A tanulmány szerint a természetes vagy mesterséges megtermékenyítésnél az idősebb férfiaknál jelentkező spermamutációk és a spermák számának csökkenése a megtermékenyítés esélyeit is csökkenti, ismertette a tanulmányt a BBC News.

Korábbi kutatások már jelezték, hogy az idősebb sperma esetében nagyobb az esély a genetikai hibákra, egyebek mellett az autizmus és a skizofrénia gyermekkori kialakulásával is kapcsolatba hozták. A most megjelent tanulmány szerint a 40-42 éves férfiaknál 46 százalékkal kisebb az esélye a mesterséges megtermékenyítés sikerének, mint a 30-35 éveseknél, ha partnerük 30 év alatti.  A nők életkora mindazonáltal nagyobb hatással van a pár termékenységére, mint a férfié.

A 35 éves nőknek jelentősen nagyobb az esélyük arra egy 30 év alatti férfi partnerrel, hogy az IVF-kezelés első ciklusában megtermékenyüljenek, mint egy harmincas évei közepén járó férfival.

Az idősebb férfiak csökkenő termékenységének oka Laura Dodge, a Harvard Egyetem orvosi karának kutatója szerint nem teljesen világos. "Míg a nők esetében a kor előrehaladásával főleg a kromoszóma rendellenességek miatt csökken a termékenység, a férfiak életkorának a terhességre gyakorolt hatása kevésbé megmagyarázható", mondta.

Dodge a termékenység sikerét elősegítendő azt javasolta a 35 éven felüli férfiaknak, hogy mivel a hatásmechanizmus nem világos, az a legjobb, amit tehetnek, hogy egészséges életmódot folytatnak. Raj Mathur nőgyógyász, a Manchester Fertility klinikai vezetője pedig hangsúlyozta, hogy további kiterjedt kutatásokra, nagyobb adatbázisok felhasználására lesz szükség a férfiak életkorának a mesterséges megtermékenyítésre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés