hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A díler sem tudja, mit kínál

2015-ig emelkedett, azóta csökken a dizájnerdrogok terjedése Magyarországon – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Szakértői Kutató Központ osztályvezetője.

Ennek oka a megváltozott jogszabályi környezet – tette hozzá az InfoRádióban Csesztregi Tamás, aki szerint most a Herbál és a Kristály elnevezésű kábítószerek népszerűek a feketepiacon. A Herbál úgy készül, hogy zöld növényi törmelékekre szintetikus hatóanyagokat visznek föl. „Ez okozza a legtöbb problémát a magyar kábítószerpiacon.”

A másik vegyület az úgynevezett kationok családjába tartozik, a Kristály fehér por formájában, kristályos anyagként kerül az utcára. „Az a probléma, hogy ugyanazon név alatt számtalan más hatású, más veszéllyel bíró vegyület kerülhet forgalomba. Sokszor a terjesztő sem tudja, mit kínál.”

A betiltásuk érdekében régebben minden egyes vegyületet listáztak, amelyekhez társították a büntetőjogi és adminisztratív következményeket, de ez ilyen gyorsan változó piac és ennyi vegyület esetén nem túl hatékony – hangsúlyozta a Nemzeti Szakértői Kutató Központ osztályvezetője.

Magyarországon 2012 óta működik egy olyan rendszer, ami a kémiai hasonlóságok felhasználásával készített generikus leírás alapján szabályozzák a bizonyítottan nem legális felhasználású szereket.”

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés