hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A cukorbetegség kezdete és a szívelégtelenség kialakulása

Az Egyesült Királyság Biobankjából származó adatok szerint a cukorbetegség időtartama és a szívelégtelenség kialakulásának valószínűsége szoros összefüggést mutat az OTSZ Online szerint.

A cukorbetegség időtartama tükrözheti a cukorbetegség hátterében különböző káros folyamatok kumulatív hatásait, amelyek sora meglehetősen hosszú, magában foglalja a hiperglikémiát, a glükotoxicitást, a lipotoxicitást, a hiperinzulinémiát, az előrehaladott glikozilációs végtermékeket, az oxidatív stresszt, a mitokondriális diszfunkciót, a kardiális autonóm neuropáthiát és a koszorúér mikrovaszkuláris diszfunkciót is. A hosszan tartó cukorbetegség hozzájárulhat a veseműködés csökkenéséhez is, ami tovább ronthatja a szívelégtelenség kockázatát.

Az American Diabetes Association 2022-es konszenzus javaslata szerint minden cukorbetegnél tanácsos a natriuretikus peptidet vagy a nagy érzékenységű kardiális szívtroponint legalább évente a szívelégtelenség legkorábbi stádiumainak azonosítása és a tüneteket mutató állapot megelőzése érdekében.

Az Egyesült Királyság Biobankjában szereplő 23 754, 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegnek a kiinduláskor nem volt szívbetegsége. A prospektívan összegyűjtött adatok 11,7 éves medián követési időt tettek lehetővé, ez idő alatt 2081 embernél alakult ki szívelégtelenség.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés