hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A Covid-19-túlélők kockázatai

Az OTSZ Online szerint a súlyos állapotú kórházban kezelt COVID-19-fertőzést túlélőknél a fertőzés után 12 hónappal megnövekszik a halálozási kockázat.

 Új információ, hogy 12 hónappal a fertőzés után megnövekedett a halálozási kockázat a Covid-19-túlélők körében. A Frontiers in Medicine című folyóiratban megjelent közlemény floridai szerzői a „long-covid” szaglásvesztést és agyi ködöt okozó, immár közismert tünetei helyett arra voltak kíváncsiak, hogy egy átélt SARS-CoV-2 fertőzés befolyásolja-e a későbbi életkilátásokat. Eredményeik szerint a 65 évnél fiatalabb kórházba kerülteknél a halálozás kockázata a fertőzést követő 12 hónapban 233%-kal magasabb volt, mint azoknál, akiknél nem volt betegség.

A Covid-19-ből felépült emberek halálozásának közel 80%-a az elmúlt 12 hónapban nem szív- és érrendszeri vagy légzőszervi okokból következett be, ami arra utal, hogy a vírus hatása jelentős és széles körű, még azután is, hogy az általa okozott eredeti fertőzést sikerült leküzdeni.

A számok azt mutatják, hogy a Covid-19 hatása tovább tarthat, mint azt eredetileg vártuk, és azt is, hogy veszélyezteti az életkilátásokat. Azt azonban nem árulják el, hogy miért. Fontos megjegyezni, hogy a Covid-19 utáni halálozási kockázat relatív növekedése feltehetően azért volt nagyobb a 65 év alattiak körében, mint a 65 év felettieknél, mert a 65 évesnél idősebbek közül jóval kisebb arányban maradtak életben a kórházban kezelt, súlyos állapotú betegek.

Bár számos elmélet kering arról, hogy mi okozza a posztakut szövődményeket, bármelyik is igaz, annyi biztos, hogy a betegség alatti intenzív gyulladás számos szervet károsít, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés