hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A betegek is csökkenthetik az egészségügy leterheltségét

Máthé Horváth Nóra aneszteziológus felhívással fordult a szakma és a betegek felé, írja a Népszava.

Naponta 33 százalékkal nő a koronavírus fertőzöttség aránya, ami nagyon gyors lakossági átfertőzést és az ellátórendszer kapacitásainak sokszoros meghaladását jelenti 3 héten belül. Épp ezért minden óra számít és minden időben meghozott döntéssel lassíthatunk a járvány terjedésnek ütemén, vallja dr. Máthé Horváth Nóra.

Felhívásában azt írja: "Aneszteziológusként és intenzív terápiás szakorvosként, valamint magánemberként arra kérem orvos kollégáimat, a szakmát és az intézményvezetőket, fontolják meg az operatív szakmák tervezhető és halasztható (ún. elektív) műtéteinek felfüggesztését (sebészet, szülészet-nőgyógyászat, urológia, ortopédia, szemészet, szájsebészet, fül-orr-gégészet, stb)."  Az ilyen műtétek számtalan orvos-páciens találkozással járnak, az amúgy is szűkös kapacitását terhelik és a mostanában egyre korlátozottabb számban rendelkezésre álló (pedig most aztán különösen fontos) elsődleges védőfelszerelések készletét (maszk, kesztyű, sapka, egyszerhasználatos eszközök) is fogyasztják. Ezen felül a láthatatlan lakossági terjedés és a hosszú lappangási időszak miatt ezek az orvos-páciens találkozások rizikót jelentenek egészségügyi személyzetre és páciensekre egyaránt.

Mint írja, néhány előrelátó és felelős intézményvezető már megtette ezt a lépést, és egyébként az Országos Vérellátó Szolgálat is bejelentette, hogy csak a sürgősségi műtétekhez biztosít vérkészítményeket.

Dr. Máthé Horváth Nóra felhívása nem csak a kollégáknak szól, hanem azokhoz a páciensekhez is, akik halasztható műtétre várnak. Őket arra kéri, ne jelenjenek meg a járvány alatt az egyészségügyi intézményekben, akkor sem, ha műtéti időpontjuk mostanra szól, írja a Népszava.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés