hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A baba marad, a kép utazik

Évente hetven koraszülött baba látását mentik meg a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján – írja a szemfenéki elváltozásokkal foglalkozó cikkében az MNO.

„Mivel Magyarországon nagyon jó a neonatológiai (újszülött-) ellátás, így nem indokolt, hogy minden 37. hét előtt született (koraszülött) babánál elvégezzék a szemfenékvizsgálatot, de a 32. hét előtt, vagy az 1500 gramm alatt világra jött csecsemőknél ez törvényi kötelezettség. Az első vizsgálatot elegendő a 31-36. hét között elvégezni, majd ezt követően egy-két hetente kell ismételni egészen a 40-45. hétig. Megnyugodhatnak a szülők, ugyanis az ország minden koraszülött osztályán van szűrés, így a probléma időben felfedezhető” – idézik Maka Erika gyermekszemészt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika Gyermekszemészeti Osztályának vezetőjét, aki azt is hozzátette, hogy ehhez a vizsgálathoz nem feltétlen van szükség szemfenékkamerára.

A kamera használata azonban objektív dokumentációt tesz lehetővé, mely az időbeli változás pontosabb követését eredményezi, és lehetőséget teremt a konzultációra, egyeztetésre. Ennek pedig az az előnye, hogy nem kell például Kecskemétről Budapestre szállítani a babát, hanem elegendő, ha a kamera és az azt kezelni tudó szakértő a csecsemőt gondozó osztályon elvégzi a vizsgálatot. Ez nemcsak azért nagyon jó, mert a baba a lehető legstresszmentesebben töltheti azt az időt, amit még az anyaméhben kellett volna töltenie, hanem azért is, mert ehhez a kamerás vizsgálat elvégzéséhez nincs szükség feltétlen orvosra, ez pedig igen nagy előny, tekintve, hogy világszerte kevés az ezzel foglalkozó szakember - olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés