hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

"Sokszor nem találják el jól a kommunikációt"

Régóta létező hiányt pótol a felnőtt fogyatékos embereket ellátó ambulancia, amely a közeljövőben kezdi meg működését a Budai Irgalmasrendi Kórházban, közli a hirado.hu.

A fogyatékkal élő betegeknél nagyon fontos, hogy bizonyos egészségügyi beavatkozások speciális ambulanciákon, altatásban történjenek, segítő kommunikációval. A Bethesda Gyermekkórházban kiemelten foglalkoznak a Down-szindrómás, autista, hiperaktív, figyelemhiányos gyerekek ellátásával, az agyi károsodott betegek speciális műtét utáni rehabilitációjával, és elérhetők az altatásos fogászati kezelések is. 

Gyakran az egészségügyi személyzet plusz nehézséget lát, amikor értelmi sérült kerül be a kórházba. Nagyon sokszor nem találják el jól a kommunikációt. A szakemberek hangsúlyozták, tévhit, hogy az értelmi sérült emberek semmit nem tudnak. Az értelmileg akadályozott és az egészséges emberek között sokkal kisebb a különbség, mint gondolnánk.

Dr. Fogarasi András, a Bethesda Gyermekkórház igazgatóhelyettese a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a fogyatékos gyerekek egészségügyi ellátáshoz speciális ismeretekre is szükség van. A tapasztalatok szerint náluk nehezebb felismerni az akkut betegségek tüneteit is. Mivel jobban tartanak minden idegen szituációtól, így az orvostól, vagy a kórháztól is, emiatt nehezebb a kommunikáció is. Épp ezért nem lehet ugyanazokat a megszokott kommunikációs csatornákat alkalmazni, amelyeket egy egészséges gyermeknél.

Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta: az orvosoknak nagyon empatikusnak kell lenniük, de pontosan tudniuk kell, mi kompetenciájuk és hol vannak a határaik, közli a hirado.hu.

(forrás: Híradó Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés