hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

2011: az év orvosi botrányai és sikerei

Az egészségügyet sem kerülték el a botrányok, ahogy emlékezetes orvosi sikereket is hozott 2011. A hvg.hu azokat a híreket szedte csokorba, amelyek "nagyot szóltak ebben az évben."

A rezidensek maradnak januártól is

Hónapok óta tart a kormány és a rezidensek közötti háború, ám most három hónapra felfüggesztették, addig legalábbis nem élesednek a letétbe helyezett felmondólevelek – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Uzsoki-ügy: gyanús halálesetek

Állítólagos morfintúladagolási botrányba keveredett november végén az Uzsoki utcai kórház. Az ügy előzménye egy áprilisi orvosi szakcikk, amely a Lege Artis Medicinae (LAM) szaklapban jelent meg. A folyóirat az ügy kirobbanása után úgy reagált, hogy a szerkesztőség tudatában volt a morfintúladagolásról szóló cikkben írtak súlyának és esetleges következményeinek, ezért az írás megjelentetése előtt hónapokon át elemezték a kéziratot, de ezzel együtt – annak alapján – a szerkesztőség időközben hivatalos bejelentést tett az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökénél is. Az ügyről aztán a Magyar Hírlap írt november 22-i számában, már annak az információnak a birtokában, hogy a BRFK is vizsgálódik az állítólagos morfintúladagolás ügyében.

Csodás gyógyulás lefagyasztott őssejtből

Annak ellenére, hogy itthon csak nagyon kevesen élnek – a megszületett babák csupán 5 százalékánál – a lehetőséggel, hogy a köldökzsinórvérből levett őssejteket lefagyasszák, már másodszor ültettek be sikeresen Magyarországon őssejtbankban tárolt őssejtet. A kétéves kislány Miskolcon esett át az eredményes beavatkozáson. 

Robot operált Budapesten

December 16-án robot ragadott szikét a Honvédkórházban. A hererákos páciens testébe 1-2 centiméteres bemetszéseken keresztül jutottak be a miniatűr robotkarra erősített sebészeti kellékek. A műtét abszolút egyedi volt, a 2 millió euróba (több 600 millió forint) kerülő da Vinci rendszerre ugyanis itthon egyelőre nincs pénz.

Műmellbotrány: nők tízezreit érintheti

Szinte az egész világon aggódhatnak az érintett nők azon hibás mellimplantátumok miatt, amelyeket egy francia cég gyártott éveken át.  A kérdéses terméket 2001 óta forgalmazták hivatalosan Magyarországon, összesen több mint 9700 darab került az országba. A PIP-implantátumok valódi kockázatát az jelenti, hogy nem orvosi tisztaságú töltetük miatt kiszakadásuk esetén nagyobb valószínűséggel okozhatnak gyulladást, és ha ilyenkor távolítják el, akkor meg kell várni, amíg a szövetek regenerálódnak, ami miatt két műtétre is szükség lehet cseréjükhöz.

Új antibiotikumok kellenek

Az orvostudomány alappillérét jelentik a heveny fertőzés leküzdésére adott antibiotikumok, azonban ez az alappillér könnyen összeomolhat, amennyiben a gyógyszercégek nem fejlesztenek új szereket. Hetven év után – ennyi ideje ismerjük az antibiotikumokat – ugyanis az a veszély fenyeget, hogy egyre több baktérium lesz ellenálló e szerekkel szemben.

Valóság lehet a tetszhalott állapot

Szintén ebben az évben jelentették be kutató orvosok, hogy tesztelik a mélyhűtétéses életmentést, így a tetszhalott állapot fogalma hamarosan átkerülhet a tudományos fantasztikus filmek világából a valóságba, mert amerikai traumasebészek megkezdik új eljárásuk tesztjét, amelyben életveszélyesen sérült emberek testhőmérsékletét gyors ütemben 10 Celsius-fok alá hűtik abban a reményben, hogy az így megnyert időben sikerül megmenteniük a páciensek életét.

Fejüknél összenőtt ikreket választottak szét

Angol orvosok sikeresen választották szét még augustusban a 11 hónapos sziámi ikergyerekeket, akik a fejüknél nőttek össze. Az ikrek Szudánban születtek, és egy jótékonysági szervezetnek köszönhetik a valószínű életmentőnek számító műtétet. A műtét igazi orvosi siker, mert a statisztikák szerint 10 millió összenőtt ikerpár közül egy éli túl első éveit.

A teljes cikk

Kulcsár Hajnal
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés