hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

17 óra a sürgősségin

A hvg.hu számol be egy esetről, amelynek szereplője 17 órát várt a Honvéd kórház sbo-ján, trombózis gyanúval küldték, de más baja volt.

Az Erasmus programban nálunk tanuló olasz fiatalembert, akinek egy növekvő piros folt volt a lábán, egy orvos vizsgálta meg a szállodájában, aki trombózisra gyanakodva azt tanácsolta, hogy menjen a Honvéd kórház sürgősségi osztályára. A fiatalembert a tanára is elkísérte, aki "élőben tudósította" a hvg.hu-t az eseményekről.

Egy óra várakozás után a férfit megvizsgálta egy orvos, majd közölte, ő nem tudja eldönteni, hogy ez trombózis-e. Éjfélkor, 14 óra várakozás után a fiatalember kísérője odament a sürgősségi információs pulthoz, ahol kijelentette, inkább hazaviszi trombózis gyanús diákját, hogy legalább normális körülmények között tudjon aludni, majd reggel ismét megpróbálkoznak az orvosi ellátással – de nem a Honvédkórházban.

A műszakvezető nővér javaslatára tovább várakoztak, egy órával később újra megkérdezték, hogy maradjanak-e. Ekkor a beteget behívták és vért vettek tőle, jelezve, hogy a vizsgálat eredményére két órát kell várni. A vizsgálat kizárta a trombózis gyanút, de azt nem tudták megállapítani, hogy mi okozza a diák lábában a gyulladást. Kapott antibiotikumot és hajnali háromkor elhagyta a kórházat.

A lap többszöri megkeresésére végül választ kapott az üggyel kapcsolatos kérdésekre a Honvédelmi Minisztériumtól. A levélben azt írták, a külföldi fiatalember egy korábbi sérüléssel, és napok óta fennálló panaszával érkezett az sbo-ra, az ezt követően azonnal elvégzett állapotfelmérés eredménye nem indokolta a soron kívüli, sürgősségi ellátást. A jelentkezés időpontjában az érintetten kívül közel 100 beteg várakozott a Centrumban, akik közül 45 beteg – súlyos sérülésükből, kritikus állapotukból kifolyólag – haladéktalan orvosi ellátás, illetve közvetlen beavatkozást igényelt.

A férfin – a sérülésének és állapotának megfelelően – a szükséges vizsgálatokat a kórház orvosai elvégezték.

A várakozási idő hosszúságát az érintett személy sérülésénél súlyosabb esetek ellátása, adott esetben életmentő beavatkozások végrehajtása indokolta – közölte a HM.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés