hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

100 éves a Debreceni Egyetem sebészete

A Sebészeti Klinika 1921 novemberében kezdte meg működését, ma már az ország egyik legnagyobb és legszélesebb tevékenységi körrel rendelkező sebészeti intézménye.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika kiemelkedő tevékenysége a gyomor-bélrendszer (gyomor, vastagbél, máj, hasnyálmirigy), valamint a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy betegségeinek sebészi ellátása, illetve az emlő, az epe és a sérv sebészete. A speciális ellátási területek közé tartozik az érsebészet, az európai akkreditációval rendelkező mellkassebészet és a vesetranszplantáció.

Minden területen igyekeznek a legmodernebb technológiát alkalmazni. A pajzsmirigyműtéteknél például nemrégiben több korszerű eljárást is bevezettek, ezek egyike az indocianin zöld (ICG) alapú képalkotás, amely segítséget jelent a mellékpajzsmirigyek azonosításában, írja az unideb.hu.

A teljes pajzsmirigy eltávolításnál fontos, hogy a kalcium-anyagcserében kulcsszerepet játszó mellékpajzsmirigyek megmaradjanak. A betegnek intravénásan indocianin zöld festéket adunk, majd lézeres endoszkóppal megnézzük, hogy az hol halmozódik fel, ott van ugyanis a mellékpajzsmirigy. Mivel pontosan meghatározzuk a helyét, azt a műtét során meg tudjuk őrizni – ismertette Tóth Dezső, a DE Klinikai Központ Sebészeti Klinika igazgatója.

Ezt az eljárást eredményesen alkalmazzák az emlő- és a gyomordaganat sebészetében is. Egyes gyomordaganatoknál pedig már rutinszerűen használnak egy szoftvert, amely minden betegnél megtervezi, hogy a műtét során mely nyirokcsomókat kell eltávolítani. Így személyre szabottan kezelhetik a pácienseket.

A nyelőcsőeltávolításban és annak gyomorral pótlásában körülbelül egy éve videoendoszkópos és laparoszkópos eljárással operálnak. Ez a hagyományos, nyitott műtétekhez képest sokkal kevésbé megterhelő a betegnek, így gyorsabb a felépülés.

A vastagbélműtétek több mint 80 százalékát is laparoszkópos technikával végzik, ami nemzetközileg is kimagasló. A következő lépés a laparoszkópos májsebészet.

– Sikerült beszereznünk egy laparoszkópos CUSA-kést. Ezt az eszközt nyitott műtéteknél már alkalmazzuk, segítségével nagy májrészleteket tudunk kis vérveszteséggel eltávolítani. Ennek van laparoszkópos változata, amelyhez laparoszkópos ultrahangfejre volt szükség, amivel láthatjuk a májban lévő elváltozásokat. Most már ez is rendelkezésünkre áll – részletezte a klinikaigazgató.

Egy új röntgent is üzembe helyeztek, melynek segítségével végrehajthatók az úgynevezett hibrid műtétek, amikor egy végtagon egyszerre végeznek értágítást és a műérbeültetést.

– Különböző munkacsoportokat hoztunk létre, amelyek egy-egy területtel, például a pajzsmirigy-,a hasnyálmirigy-, vagy az emlőműtétekkel foglalkoznak. Így a betegek a legmagasabb szintű ellátást kapják, hiszen minden műtétnél az operál, aki abban a legjártasabb. A módszer sikerét jelzi, hogy nemrég megvizsgáltuk a munkacsoportok tevékenységét, és azt láttuk, hogy sok területen a nemzetközi eredményeknél is jobban teljesítenek – hangsúlyozta Tóth Dezső. A klinika világszínvonalú eszközparkja a robotsebészet tervezett elindításával válik majd teljessé. A Sebészeti Klinikán évente több mint 5000 műtétet végeznek, emellett 8 féle szakrendelésen fogadják a járóbetegeket.

 

Forrás: Debreceni Egyetem
Forrás: Debreceni Egyetem

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés