hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Okosabbak a csecsemők, mint gondolták

A csecsemők hétköznapi tapasztalataik révén a korábban gondoltnál hamarabb megtanulják az ennivalók és a testrészek jelölésére használt szavak jelentését.

A csecsemők tanulásáról széles körben elterjedt az a nézet, hogy a 6-9 hónapos babák szellemileg még nem elég érettek a beszéd megértésére. A korábbi vélekedés szerint noha képesek felfogni és megérteni anyanyelvük hangelemeit, még nem tudják megragadni a beszéd által közvetített értelmet.

A pszichológusok zöme eleddig úgy tartotta, hogy a szóértés képessége csak egyéves kor környékén alakul ki. Ezt az álláspontot cáfolja a Pennsylvaniai Egyetem két pszichológusának az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) most megjelent tanulmánya – írja az [origo].

Elika Bergelson és Daniel Swingley kimutatta, hogy a csecsemők hétköznapi tapasztalataik révén megtanulják az ennivalók és a testrészek jelölésére használt szavak jelentését.

Pléh Csaba akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kognitív Tudományi Tanszékének oktatója az [origo] kérdésére elmondta: "A kutatás kiválóan illeszkedik abba a nagy kutatási mozgalomba az utóbbi 10 év során, mely az egy év alatti csecsemőket a korábban véltnél egyre okosabbnak láttatja. Ma úgy gondoljuk, hogy ilyen korú babák érzékenyek a környezet állandóságaira, megfigyelik mások mozgását, társas érzékenységük is megvan. Úgy látszik, a szavak világából is sok mindent korábban feltörnek, mint hittük. A következő nagy kérdés, mint a szerzők is kiemelik, hogy ha már ilyen okos a baba félévesen, mi az egy év után bekövetkező minőségi fordulat lényege."

"Úgy vélem, hogy a tanulmány jelentős üzenetet hordoz a szülők számára. Beszélhetünk a csecsemőnkhöz és ő egy részét meg fogja érteni annak, amit mondunk" – mondta Swingley. "Nem fognak frappáns visszajelzést adni, de valamit megértenek. És minél többet tudnak, annál jobban építkezhetnek a tudásukra".

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés