hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Követni kell a gyermekkori rák túlélőit

A gyermekkori rák túlélése ma jelentősen és örvendetesen megnőtt, de nagyobb figyelmet kell fordítani a túlélők gyermek- és felnőttkori utógondozására, közli az OTSZ Online.

A javuló kezelési lehetőségeknek köszönhetően a kis betegek túlélése az utóbbi időben jelentősen megnőtt, 80%-uk túléli a betegséget követő első 5 évet. A betegséggel gyermekkorban sikeresen megküzdők egészségi állapota azonban rosszabb lesz, számos betegség nagyobb kockázatának vannak kitéve és halálozási arányuk is nagyobb, mint azon kortársaié, akiket a daganat elkerült, írja a lap.

Dr. Nickhill Bhakta onkológus (St. Jude Children Research Hospital, Memphis, USA) és munkatársai a St Jude Lifetime Cohort Study (St. Jude LIFE) keretében 5522 olyan felnőtt krónikus betegségeit és halálozását vették górcső alá, akiknek gyermekkorukban rákos megbetegedésük volt. Valamennyi beteg legalább 10 évet élt a diagnózist követően, az értékelés időpontjában 3010 (54,5%) volt életben. Egészségi adataikat korban és nemben hozzájuk hasonló 272 gyermekkorában egészséges önkéntes adataival vetették össze.

A gyermekkori rákot túlélők hosszútávú egészségének ezen eddigi legátfogóbb vizsgálatában azt találták, hogy a gyermekkori rákot túlélők 99,9%-ának 50 éves korára lesz valamilyen krónikus egészségügyi problémája, és 96%-uk betegsége súlyos, életveszélyes vagy halálos, és 17 olyan krónikus betegséggel küszködnek, amelyek közül 5 súlyos, életveszélyes vagy halálos. A ráktúlélők körében leggyakoribb volt egy újabb daganat (50 éves korukban már 37%-uknál diagnosztizáltak egy második rákot), ezt követték a gerincvelő-, a tüdő-, a szív- és érrendszeri- valamint a hormonális megbetegedések.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés