hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Az opioid fájdalomcsillapítók növelik a fejlődési rendellenességek számát

Azoknak a nőknek, akik opioid fájdalomcsillapítókat szedtek, például kodeint, oxikodont vagy hidrokodont a terhesség előtt vagy annak korai szakaszában, nagyobb valószínűséggel született fejlődési rendellenességgel a gyerekük – olvasható az American Journal of Obstetrics and Gynecology-ban.

A vizsgált nők 2–3 százalékának írtak fel ilyen fájdalomcsillapítót terhességük elején vagy még azelőtt, leggyakrabban kodeint és hidrokodont. Az American Journal of Obstetrics and Gynecology-ban megjelent tanulmány szerint kimutatható volt, hogy ezeknek a nőknek a gyermekei gyakrabban születtek többféle kongenitális szívelváltozással, spina bifidával, hidrokefáliával, glaukómával vagy nyitott hasfallal. Az opiodot szedő nők gyermekei között kétszer olyan gyakran fordult elő a hipopláziás bal szívfél szindróma, mint azokban, akiknek anyja nem kapott ilyen fájdalomcsillapítót.

Bár egyes gyógyszerekről ismert, hogy terhesség alatti szedésük ártalmas, a legtöbb esetben nem tudható, hogy mennyire biztonságosak, ha a terhesség során adják őket. Ezt egyébként számos tényező befolyásolja, például hogy milyen adagban és a terhesség melyik szakaszában szedi a gyógyszert a várandós anya, valamint a terhes nő esetleges betegségei és az, hogy milyen egyéb szereket szedett.

Mint dr. Thomas R. Friedren, a Betegségmegelőző és -ellenőrző Központok (CDC) munkatársa mondta, a gyermekvállalásra készülő és a terhes nőknek tudniuk kell arról, hogy az opiod fájdalomcsillapítók kockázattal járnak, és csak a feltétlenül szükséges gyógyszereket szabad szedniük, ezeket is csak akkor, miután megbeszélték orvosukkal.

Fontos megjegyezni, hogy bár az opioid fájdalomcsillapítók növelték egyes fejlődési rendellenességek arányát, ezek előfordulási gyakorisága, abszolút száma még így is csak mérsékelt volt, mondta Cheryl S. Broussard, a vizsgálatot vezető kutató.

(forrás: Doctor’s Guide)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés