hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az éjszakai viszketés okozza a nappali figyelemhiányt?

Az asztmán és a táplálékallergián kívül az atópiás dermatitisszel együtt járhat az elhízás, a diabétesz, a kardiovaszkuláris megbetegedés és az ADHD is.

Az Amerikai Bőrgyógyászok Nyári Akadémiáján Lawrence F. Eichenfield gyermekbőrgyógyász professzor az atópiás dermatitisz és néhány más betegség kapcsolatáról tartott előadást.

Az előadásról beszámoló ScienceDaily cikke szerint a nyugati civilizáció országaiban a gyermekek 10-15 százaléka betegszik meg atópiás dermatitiszben az első néhány életéve során. Az atópiás dermatitisz gyakran együtt jár több más betegséggel, és e kapcsolat kutatása a bőrbetegség jobb megértését is szolgálja.

Atópiás dermatitisz esetén nagyobb a valószínűsége asztma, szénanátha és táplálékallergia kialakulásának, aminek hátterében az epidermisz fehérjéit kódoló gének genetikai mutációi állnak. Az adott mutációk igen gyakoriak száraz bőrű emberekben, és ekcéma kialakulásához vezethetnek. A legújabb kutatások szerint elképzelhető, hogy a mogyoró-allergia nem a mogyoró elfogyasztása miatt, hanem annak a bőrrel való érintkezése következtében alakul ki.

Atópiás dermatitisz bizonyos mentális betegségekkel is együtt járhat, így pl. figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral (ADHD). Nem tudni, mi áll az összefüggés hátterében, azonban az is elképzelhető, hogy a bőrpanaszok, a viszketés miatt kialakuló alvászavar okozza az atópiás dermatitiszben szenvedő gyermek figyelemhiányos tüneteit.

Bebizonyosodott, hogy a pszoriázis a gyermekek esetében is nagyobb arányban jár együtt elhízással, lipid-abnormalitással, diabétesszel és kardiovaszkuláris megbetegedéssel, magas vérnyomással. Lawrence F. Eichenfield arról számolt be, hogy míg a pszoriázisban nem szenvedő gyermekek 32 százaléka elhízott, addig a pszoriázisban szenvedőknek csak fele normál testsúlyú.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés