hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Zárult az ÁEEK felzárkóztató ápolóképzési programja

Az elmúlt két évben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 1,8 milliárd forintos fejlesztéssel mintegy 800 egészségügyi szakdolgozót támogatott a magasabb szintű szakképesítés megszerzésében.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a 2016 januárjában indult és idén év végén záruló felzárkóztató ápoló képzési program célja az egészségügyi szakdolgozók szakmai ismereteinek bővítése, valamint a kórházi betegellátás és betegbiztonság javítása. Az államtitkár közlése szerint országosan 55 kórházi és 14 mentőszolgálati helyszínen 1347 OKJ-s ápoló, gyermek- és csecsemőápoló, valamint mentőápoló képzés zajlott le, a résztvevők új, magasabb szintű szakmai ismereteket és kompetenciákat sajátíthattak el. A program az emberi erőforrás operatív program egészségügyre szánt 165 milliárd forintos európai uniós forrásából valósult meg. A képzés azoknak a szakdolgozóknak jelentett igazán nagy előrelépést, akik általános ápolói vagy asszisztensi képzettségük mellett további egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkeznek.

Lippai Norbert, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ általános főigazgató-helyettese közölte: a program eredményeképpen 796 fő tett sikeres vizsgát, így csaknem ezer magasabban képzett szakdolgozóhoz jutott az egészségügy. Rauh Edit, az ÁEEK szakmai szakértője arról számolt be, hogy a résztvevők a számunkra ingyenesen biztosított képzés teljes időtartama alatt havonta 30 ezer forintos motivációs ösztöndíjat kaptak, amit az ÁEEK fedezett, illetve szintén az ÁEEK biztosította a képzésben résztvevők helyettesítésével kapcsolatos költségeket is. Hozzátette: a havi juttatást azok kaphatták meg, akik vállalták, hogy legalább ugyanannyi időt dolgoznak majd a közfinanszírozott hazai egészségügyben, mint amennyi időre az ösztöndíjat igényelték. A képzést elvégzők számára a továbbtanulás lehetősége is megnyílik, hiszen további szakápolói, szakasszisztensi képesítéseket szerezhetnek meg.

Rauh Edit felhívta a figyelmet arra, hogy 2018 júliusi adatok szerint 3786 szakdolgozói betöltetlen állás volt a hazai közfinanszírozott egészségügyben és 1975 fő vonul két éven belül nyugdíjba. Szerinte ez a tendencia azt mutatja, hogy a humánerőforrás-krízis kezelését szolgáló törekvéseket folytatni kell a jövőben is.

hirdetés

Könyveink