hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Zala megye: akár egy órát is kell utazni a kritikus állapotú betegekkel

Akár egy órát is kell utazniuk a kritikus állapotú betegekkel a mentősöknek, mióta Zalaegerszegen felmondtak a traumatológusok, írja a Telex.

Június végén hét traumatológus mondott fel a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, a kórház az orvosok távozása óta csak az egyszerűbb baleseti sérüléseket tudja ellátni. A Telex kérdésére az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közölte: Zalaegerszegről és környékéről a súlyos sérülteket vagy a kritikus állapotban lévő betegeket a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházba, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba és a kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházba szállítják.

A súlyosabb sérülések esetén tehát a mentőnek a következő távokat kell megtennie a környékbeli kórházakig: míg Kanizsa és Szombathely 50-60 kilométerre van a megyei kórháztól, Kaposvárig már több mint 130 kilométert kell megtenniük a betegekkel a mentőknek.

Az OMSZ erről azt írta a lapnak, „fontos körülmény, hogy a mentők a szállítás megkezdése előtt stabilizálják a beteg állapotát és a szállítás közben is ellátást biztosítanak".

Útvonaltól függően Zalaegerszeg – Szombathely távolság kb. 30 perc , Zalaegerszeg – Nagykanizsa távolság kb. 35 perc, valamint Zalaegerszeg – Kaposvár távolság kb. 60 perc”. Az OMSZ szerint a Zalaegerszeg környéki betegek mentőellátása folyamatos és zavartalan, de ha arra van szükség, szolgálatba tudnak állítani több mentőegységet.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink