hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Zacher szerint politikai okokból támadták az osztályát

Zacher Gábor, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának (SBO) főorvosa a Magyar Hírlapnak reagált az intézményről korábban megjelent, negatív hírsorozatra.

Zacher szerint ezek a hírek jól példázzák, hogy különösen a tavaszi választások hatására az ellenzéki médiumok előszeretettel nyúltak olyan témákhoz, amelyekről úgy gondolták, lejárathatják velük a magyar egészségügyet, és ezáltal „kétes értékű politikai előnyöket kovácsolva ostorozhatják a kormányt”. Előfordult, hogy korábbi, több esetben évekkel ezelőtti eseteket szedtek elő, amelyektől az év első felében hemzsegett a sajtó.

Zacher Gábor szerint a probléma az is, hogy ezeket az eseteket meglehetősen egyoldalúan és negatív szemszögből interpretálták, holott az éremnek mindig két oldala van. Érdemes tudni, hogy a cikkekben szereplő betegek vagy hozzátartozók engem egyszer sem keresték meg, inkább egyenesen a médiához rohantak. Az egyik háziorvos például nyílt levélben nevezte Budapest „no-go zónájának” a Honvédkórházat – idézi fel a főorvos, majd hozzáteszi, mint kezelőorvos nem állhat ki a sajtó elé a teljes kórtörténettel, mivel így már betegjogokat sértene, és olyan adatokat kellene nyilvánosságra hoznia, amelyeknek a „kezelésére sem én, sem a kollégáim nem vagyunk jogosultak”. Holott a valóság és a szakmai tartalom éppen ezek mögött az adatok mögött rejlik.

Felidézi azt az elemzést is, amely szintén az év első felében jelent meg, és azt állítják benne: a sürgősségi centrumba beszállított betegek 8,4 százaléka elhalálozik. Honnan szedték ezt az adatot? – teszi fel a kérdést Zacher, majd tisztázza: évente több mint hatvanháromezer beteget látnak el, s közülük 0,6 százalék az, akinek az életét már nem tudják megmenteni. Ezekbe az adatokba pedig beletartoznak azok az idős emberek is, akiket a hozzátartozóik tulajdonképpen végstádiumban csak „felügyeletre” visznek be a kórházba, hogy „ne otthon haljanak meg”. De – mondja Zacher – náluk hal meg az a lassú agyvérzéses beteg is, akit más kórházak vagy más osztályok nem szívesen vesznek már fel, hiszen alig huszonnégy órája van hátra, és minden terápiára rezisztens.

A teljes cikket a Magyar Hírlap közli.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink