hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Vitázik a Tárkival az államtitkár

Emberéletekben mérhető a pénzkivonás az egészségügyből – ezt támasztja alá a Kopint-Tárki intézet kutatása. Az egészségügyi államtitkár vitatja az állításokat, közli a Hír TV.

A Kopint-Tárki intézet minap ismertetett kutatása szerint az elmúlt 15 évben drasztikusan csökkent az egészségügyi kiadások összege, ráadásul a források elosztása sem egyenlő.

„A 90-es évek elején a GDP-nek kb. a 6 százalékát költöttük közkiadásra, egészségügyi közkiadásra, jelen pillanatban ez olyan 4,7 százalék, és ez a csökkenő trend, ez kirí az európai mezőnyből és ellentétes a visegrádi országokétól is” – ismertette Orosz Éva, az ELTE TáTK munkatársa. Hozzátette: az a forráskivonás, ami a 90-es évek közepe óta zajlik a magyar egészségügyben az emberéletekben mérhető.

Másként értelmezi a számokat az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán infláció felett növekvő forrásokról beszél, szerinte az adatokat csak a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása torzítja.

„A Tárkival nekem van egy vitám ebben a dologban, és hadd cáfoljam meg a forráskivonás-kérdést. A forráskivonást, ha megnézi, és utánamegy annak, ha ennyire felkészült, hogy a költségvetésben mi történt az elmúlt években, akkor jól látja, hogy 2010-től kezdődően nincsen forráskivonás az egészségügyben, az intézményrendszernek a finanszírozása, az minden évben infláció felett növekszik” – mondta el Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

A statisztikai hivatal adatai szerint szinte folyamatos a csökkenés az egészségügyi kiadások terén, a bruttó hazai össztermékhez viszonyítva. 12 év alatt bár számszerűen valóban nőttek az állam egészségügyi kiadásai, azonban a költségvetést meghatározó GDP-hez képest közel egy százalékkal csökkent, ami 2014-ben 315 milliárd forintos veszteséget okozott az ágazatnak.

További részletek

(forrás: Hír TV)
hirdetés

Könyveink