hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Vita az orvoshiányról

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint általános az orvosok között a munkaerőhiány. Rétvári Bence parlamenti államtitkár viszont azt hangsúlyozta az InfoRádiónak, hogy az utóbbi években csökkent a szakemberek elvándorlása.

Kiírták a rezidenseknek szóló ösztöndíjakat, ezek egyike a hiányszakmákra vonatkozik. De nem csak az ott feltüntetett 13 területen lenne szükség több orvosra – hangsúlyozta az InfoRádiónak Éger István. Olyan alapvető szakmákban van hiány, mint a nőgyógyászat – ami korábban óriási népszerűségnek örvendett –, a patológia és a háziorvosi praxis. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a fiatalok nem látják az életpálya lehetőségét, hiszen számukra fontos, hogy jó képzést kapjanak az egyetem után is, illetve megbecsüljék őket munkájuk során. 

Éger István szerint több mint háromezer szakorvos hiányzik az állami rendszerből.

A kormány béremeléssel és a rezidenseknek szóló ösztöndíjjal segíti azt, hogy az orvosok Magyarországon vállaljanak munkát – ezt már Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mondta. „Ennek köszönhetően csökkent is a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő orvosok száma az elmúlt hat-hét évben” – tette hozzá. Az államtitkár úgy véli, a gyógyításhoz elengedhetetlen a jó környezet és a megfelelő műszerek megléte is, éppen ezért költött ezekre az elmúlt években több száz milliárd forintot az állam uniós és hazai forrásból. A következő években pedig megvalósul az Egészséges Budapest program, melynek köszönhetően fővárosi és Pest megyei kórházak újulhatnak meg. 

A kormány az utóbbi időben hatékony lépéseket indított el – véli a Magyar Orvosi Kamara elnöke, de nagyon fontos szerinte, hogy ezek folytatódjanak. A betegek és az orvosok elemi érdeke, hogy a meginduló béremelési tendencia még nagyobb lépésekben, kiszámítható módon folytatódjék – hangsúlyozta Éger István; el kell érni, hogy olyan bérek jellemezzék az ágazatot, melyek melletta hálapénz szóba sem kerülhet.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink