2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Visszaéltek az országos tisztifőorvos és az NNK nevével

Nyomozást rendelt el a rendőrség, miután ismeretlenek az országos tisztifőorvos, valamint az NNK Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében elektronikus leveleket küldtek egészségügyi, állami intézményekbe és cégekhez.

Gál Kristóf alezredes az operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján hozzátette: az ismeretlen levélküldők az e-mailekben ingyenes védőeszközt ígérnek, és egy csatolt űrlap kitöltésére akarják rávenni a címzetteket. A levél megfogalmazásának magyartalansága, az, hogy a formai, tartalmi követelményeknek sem felel meg, önmagában gyanút kelthet – mondta az alezredes. Azt kérik, senki ne nyissa meg a levél csatolmányát. Kérte azt is, hogy a címzettek a levelet küldjék el a Nemzeti Kibervédelmi Intézethez, a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre, ezzel segítve a hatóságok munkáját.

A rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt arról is, hogy péntekre 2586-ra emelkedett azoknak a száma, akik a hatósági házi karantén ellenőrzésére regisztráltak a mobiltelefonos applikáción, közülük ezt 778-an használják még. Az elmúlt 24 órában a hatóságok 315 hatósági házi karantént rendeltek el, ezzel 8834-re emelkedett az érvényben lévő korlátozások száma.

Országos tisztifőorvos: folyamatosan növekszik a gyógyultak száma

Folyamatosan növekszik a koronavírus-fertőzésből gyógyultak száma, az országban jelenleg 1051 embert tartanak nyilván aktív fertőzöttként – közölte az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta: a gyógyultak száma már 2447, és ez jelentősen meghaladja az aktív fertőzöttek számát. Az elmúlt 24 órában 14-gyel növekedett az igazolt fertőzöttek száma, közülük ketten fiatalkorúak. Ők egy-egy "családi járványhoz tartoznak", tehát ismert volt már korábban a családtagok koronavírus-fertőzése - közölte az országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a 14 és 15 éves fiatal egészségi állapota jó.

Tájékoztatása szerint újabb két, idős fertőzött vesztette életét, így 555-re emelkedett a járvány áldozatainak száma. Kórházi ápolásra 290-en szorulnak, akik közül 20 beteget lélegeztetnek géppel. Elmondta: a legtöbb aktív fertőzöttet, 421 embert továbbra is Budapesten tartják nyilván, miközben Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében már egyetlen aktív pozitív eset sincs. A 100 ezer lakosra jutó összes fertőzött számát tekintve továbbra is a főváros "vezet", Komárom-Esztergom megye a második, Zala megye pedig a harmadik ezen a listán.

Beszámolt arról, hogy az NNK laborja által elvégzett vizsgálat szerint nagyságrenddel csökkent a vírus jelenléte a főváros szennyvizében. Ebből arra lehet következtetni, hogy a következő egy-két hétben nem várható a fertőzöttek számának növekedése.

Müller Cecília a védőnők napja alkalmából köszöntötte a védőnőket. Úgy fogalmazott, a védőnők nagymértékben hozzájárulnak a családok egészségéhez és óriási szerepet vállalnak a nők védelmében.

Kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet arra, hogy a nyári időszakban általában vérhiány alakul ki, mert nehezebb a véradások megszervezése. Ezért arra biztatott mindenkit, hogy adjon vért. Hangsúlyozta, hogy a szervezők ügyelnek a higiéniai körülményekre.

Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte, hogy a vírus a következő időszakban sem tűnik el, és a szakemberek szerint számítani lehet a járvány második hullámára. Ezért járványügyi figyelőszolgálatot működtetnek és a gyors reagálás érdekében tervezik járványügyi bevetési egység létrehozását is. A megelőző intézkedések érvényben maradnak – mondta Müller Cecília, megjegyezve ugyanakkor, hogy a férfiak visszatérhetnek a kézfogás tradíciójához.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés