hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Vigyázz, harapós kutya!

A kutyaharapás miatt kórházi ellátásra szoruló sérültek egyhatoda 10 évesnél fiatalabb gyermek. Az áldozatok száma az utóbbi időben emelkedett az Egyesült Királyságban – számolt be a The Guardian című lap egy végzetes kutyatámadás kapcsán.

A 14 éves Jade Andersont március utolsó napjaiban találták holtan egy Manchester környéki kisvárosban, Athertonban. A rendőrségi vizsgálat szerint bűncselekmény nem történt, a kislányt egy öt kóbor kutyából álló falka támadta meg és sebezte halálra. A tragikus eset kapcsán jótékonysági szervezetek és parlamenti képviselők emelték fel szavukat a szigetországban a kutyatartás szabályainak szigorítása mellett. De mekkora is a probléma valójában?

A legfrissebb adatok szerint 2011−2012-ben 6447 kórházi felvételt történt kutyaharapás miatt, ami 5,2 százalékos emelkedést jelent a megelőző 12 hónap adataihoz képest. Ezen belül a 10 évesnél fiatalabb korcsoportot éri leggyakrabban kórházi ellátást igénylő kutyatámadás, ami 100 ezer főre számítva 17 esetet, évente 1040 kórházi felvételt jelent.

A korábbi adatokat áttekintve az látszik, hogy 1988−1990-ben 991 alkalommal került sor kutyaharapás miatti kórházi ellátásra. Ha ezt az adatot valósnak fogadjuk el – idézi a lap −, akkor ez két évtized alatt 551 százalékos növekedést jelez. 2011-ben és 2012-ben 17,6 millió sürgősségi osztályos vizit történt, ami azt jelenti, hogy minden egymillió sürgősségi osztályos kezelésre 366 kutyaharapás miatti kórházi felvétel jutott. Ami a szigetországban tartott kutyák számát illeti, az állateledel-gyártók szövetsége (Pet Food Manufacturer’s Association, PFMA) adatai szerint az Egyesült Királyságban a háztartások 23 százalékában tartanak legalább egy kutyát, országos szinten összesen 8-8,5 millió négylábút, vagyis minden 100 ezer kutyára számítva körülbelül 75 súlyos, kórházi ellátást igénylő kutyaharapásos eset jut.

Súlyosabban sérülnek  a gyerekek

Az adatok szerint a kutyaharapások szempontjából a 9 év alatti életkor a legveszélyesebb időszak, és érdekes módon egy másik életkori csúcs is tapasztalható a 40-es évek közepe-vége felé. Érdekes elgondolkodni ezen a második csúcson − talán az lehet a magyarázat, hogy ebben az életkorban megemelkedik a kutyatulajdonosok száma?

A sérülések ellátásával kapcsolatos adatok is beszédesek: a gyermekek többnyire az arcukon sérülnek egy kutyatámadás kapcsán, melynek helyreállítása az esetek jelentős részében plasztikai sebészeti beavatkozást tesz szükségessé. A kórházi ellátásokkal kapcsolatos brit statisztika (HES, Hospital Epizode Statistics) adatai szerint 70 éves kor alatt a 0−9 évesek esetében van szükség legnagyobb arányban plasztikai sebészeti helyreállításra, és ugyancsak e korcsoport szorul leggyakrabban az arcot és a szájüreget érintő (orális és maxillofaciális) sebészeti ellátásra is. Az idősebbeket − elsősorban az 50 és 69 év közöttieket – nagyobb arányban látják el traumatológiai és ortopédiai osztályokon, és ebben a korcsoportban inkább a kéz és a törzs sérülései fordulnak elő.

A seb gyorsabban gyógyul, a lélek lassabban

Az állat fogai által okozott sérülés szerencsés esetben viszonylag gyorsan meggyógyul – nem úgy, mint az átélt izgalom okozta lelki károsodások. A Pediatrics című lap egyik korábbi számában megjelent cikkben kínai kutatók arról számolnak be, hogy az állattámadások gyermekkorú áldozatai esetében lényegesen nagyobb az úgynevezett poszttraumás stressz szindróma (PTSS) kialakulásának esélye, mint felnőttkorban. A tünetcsoport jellegzetessége, hogy rövidebb-hosszabb idővel az átélt megrázkódtatás után indokolatlan félelemérzés, szorongás jelentkezik az érintettnél, aki gondolatban újra és újra átéli a történteket. Gyermekeknél nem ritka, hogy hallgatásba burkolóznak, magukba fordulnak, senkinek nem beszélnek problémájukról, melyre így csak későn derül fény.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Pediatrics, Gyermekévek)
hirdetés

Könyveink