hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Vérnyomás, cukorbaj, asztma – így kezdődik a kifizetési lista

Volt, akinek az éves gyógyszer­terápiájára majdnem 278 millió forintot költött az egészségbiztosító – írja a OEP tavalyi gyógyszerköltését áttekintő cikkében a VG.hu.

A több mint 147 millió kiváltott recepthez a tervezett 283 milliárd forinttal szemben végül is 281,5 milliárd forint támogatást fizetett ki a patikai forgalomban kiváltott gyógyszerek után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A teljes támogatáskiáramláshoz még hozzájön az a 14,4 milliárd forint, amellyel az úgynevezett speciális beszerzésű készítményeket támogatta a biztosító.

Egy beteg átlagosan 41 ezer forintnyi támogatást használt fel, ez az összeg 2011-ben 37700 forint volt. Még a hagyományos készítményekre szoruló betegek között is jelentős számban akadtak, akinek a terápiájára tízmillió forintos nagyságrendű támogatást fordított éves szinten a biztosító, a legdrágább éves kezelési költség ebben a kategóriában meghaladta a 32 millió forintot. A legdrágább kezelést igénylő súlyos betegségek esetében azonban előfordult, hogy egy beteg gyógyszeres terápiája csaknem 278 millió forintra rúgott.

Az OEP 2013-ban a legtöbbet a magas vérnyomás kezelésére költötte, majdnem 30 milliárd forintot. A második legdrágább betegség a nem inzulinfüggő diabétesz volt, a 16,3 milliárdnyi támogatással – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink