hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Vérkészlet, dopping, táplálék-kiegészítők – erről ír a Magyar Közlöny

A Magyar Közlöny legfrissebb, idei 205. száma is hoz egészségügyi jogszabályokat – kihirdeti a vérkészlet-gazdálkodásról szóló rendeletet, s értesít, hogy a sportegyetemnek lesz saját doppinglaborja.

A 439/2015. (XII. 28.) kormányrendelet (A nemzeti vérkészlettel való gazdálkodás szabályairól) tervezetét a november végi vitára bocsátáskor már megismerhették.

A 1993/2015. (XII. 28.) kormányhatározat (A sportolók által használt táplálék-kiegészítőknek a tiltott teljesítményfokozás szempontjából történő vizsgálatára alkalmas sport-táplálkozástudományi intézmény megvalósításával kapcsolatos intézkedésekről) pedig arról rendelkezik, hogy 2016 első félévében létre kell a sportegyetemnek ígért intézményt. Ahogy a határozat most fogalmaz: „A Kormány – tekintettel arra, hogy a sport hasznos és megtérülő társadalmi befektetés, valamint a magyar sport versenyképességének megtartása és erősítése, valamint az azon keresztül megvalósuló egészségtudatos életmód támogatása kiemelt társadalmi érdek –egyetért azzal, hogy a Testnevelési Egyetem szervezeti keretein belül létre kell hozni egy, a táplálék- és étrend-kiegészítők hatékonyságának, sportolói teljesítmény-optimalizáló hatásának tudományos megalapozottságú vizsgálatát végző, valamint az elsősorban sportolók által használt táplálék- és étrend-kiegészítőkben kiemelten a WADA Tiltólistáján szereplő szerek jelenlétére vonatkozó bevizsgálást végző, laboratóriumi feladatokat, továbbá felvilágosítást, tanácsadást ellátó, nemzetközi akkreditációval rendelkező intézményt...”

Az idei 205. Magyar Közlöny innen tölthető le.

 

(forrás: Magyar Közlöny)
hirdetés

Könyveink