hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Végstádiumban az otthoni szakellátás: kivéreztették a rendszert

A Népszava szerint akár már a következő hónapban megszűnhet az otthoni szakellátás, ha kifogy a pénzből az országos lefedettségű szolgáltatói hálózat.

A megszűnés szélére sodródott, utolsó óráit éli az otthoni szakellátás. A helyzet már most is kritikus, több vidéki városban már nincs szakember, egyre nőnek a várólisták, sokan elvesztik a lehetőséget, hogy szakszerű rehabilitációval újra teljes életet élhessenek. Ha nem lesz sürgősen változás, országossá nőhet a probléma.

Ha az üzemanyag ára május után emelkedik, és akár 700-800 forint lesz, a vidéken élő betegeket egyáltalán nem tudják majd ellátni.

Évi 70 ezer beteg ellátása a tét. Ha megszűnik az üzemanyagár-befagyasztás, az a teljes végét jelenti – közölte a Népszavával a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke. Friesz Anna szerint azonban nem csak ez jelenti a veszélyt, egyre komolyabb szakdolgozói hiánnyal küzd ez a terület.

Sokan már több mint 25 éve végzik a betegek otthoni szakápolását, rehabilitációját és hospice ellátását és a megélhetési problémák miatt kénytelenek más területen elhelyezkedni. Mindennek oka a finanszírozás.

Az otthoni szakápolás 1996 óta és hospice ellátás 2004 óta működik az alapellátás részeként, de a finanszírozás és bérek szempontjából közük nincs a többi egészségügyi ellátáshoz, illetve a szakdolgozói bérekhez. Ha nem jön a régóta várt változás, az a szolgálatok megszűnését hozza magával. Az általuk kezelt évi 70 ezer beteget a kórházak nem tudják fogadni és teljesen ellátatlanul maradnak.

Az otthoni szakellátást nyújtók helyzete már most is kritikus, oda jutottak, hogy nem tudják valamennyi feladatukat elvégezni – mondta Friesz Anna. A pénzhiány miatt a krónikus betegek gyógytornáját már egyáltalán nem tudják vállalni, és a kórházból kiadott, műtött betegek rehabilitációját is késve tudják elkezdeni. Országos várólista van, ami rontja a milliós műtétek hatékonyságát, a betegek gyógyulásának esélyét. De van, ahol ennél is nagyobb a baj.

Több vidéki szervezet jelezte: kénytelenek szüneteltetni a teljes szolgáltatást, egyszerűen azért, mert már nincs emberük. Egy jól működő rendszer lassan a semmivé válik.

A baj forrása a pénz hiánya. Az otthoni szakápolás vizitdíj alapú – magyarázta, ám a vizitdíj összege 2017 óta nem változott. Így nem veszi figyelembe a különböző költségek növekedését, az amortizációt, az inflációt. Semmit. Az otthonápolást végző szolgáltató egy vizitért, vagyis egy látogatásért 2960 és 3700 forint közötti összeget kap. Ebből kell kigazdálkodni a dolgozó bérét, a benzin- vagy utazási költséget, az eszközbeszerzést és az infrastruktúrát. Mivel az egészségügyben heti 60 órát lehet dolgozni, a főállású kollégák ennyit dolgozhatnak, a náluk mellékállást vállalók általában 20 órát teljesítenek. A forrást nyújtó biztosító egy speciális számolás alapján a 20 órás szakembernek legfeljebb 88 vizitet, a 60 órában dolgozóknak 264 látogatást engedélyez havonta. Csakhogy hiába az előírás, ha nincs rá fedezet.

Ugyanez igaz az előrehaladott állapotú daganatos betegek ellátását segítő hospice ellátásra is, amelynek a finanszírozása ha lehet, még rosszabb. Ott napidíjjal számol a társadalombiztosító, ennek összege 4440 forint. Ebből kell kigazdálkodni, egy betegnél a napi akár több szakember látogatásának, eszközének, utazásának, bérének minden költségét.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink