hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Vastagbélrák: csúszik a szűrőprogram

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az atv.hu-nak azt írta, az első meghívóleveleket 2018. 11. 16-án küldte ki az érintett, 50-70 év közötti korosztálynak, és azóta országosan több mint 100 ezer férfi és nő kapott meghívást a szűrővizsgálaton való részvételre.

Egy december 20-án kelt kormányhatározatból kiderült, még másfél évet csúszik a vastagbélszűrési program teljes kivitelezése. Ahogy fogalmaztak: „a szervezett, célzott népegészségügyi vastag- és végbélszűrés országos kiterjesztéséhez kapcsolódó kiegészítő program és a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program megvalósításának határideje 2018. december 31-e helyett 2020. június 30-a” lett.

A csúszás okát nem indokolták meg, az egészségpolitikus szerint azonban sejthetőek az okok. „Fontos, hogy elővigyázatosságból szűrésre menjünk, de így azok, akiknek valóban panaszuk is van, várólistára kényszerülnek. Jelenleg nincs megfelelő műszerezettsége a gasztroenterológiai laboratóriumoknak, a plusz kiszűrtekkel a rendszer összeomolhat. Szintén a csúszás oka lehet, hogy jelenleg az 5000, felnőttekkel foglalkozó háziorvos közül 2000-nél is kevesebben jelentkezett, hogy részt venne a szűrőprogram első lépcsőjében, szintén nem tudni, hogy a fennmaradó 3000 háziorvoshoz tartozó lakosság szűrése hogyan oldódik meg" – mondta el az atv.hu-nak László Imre. Mivel elmondása szerint évente 13 000 ember betegszik meg vastagbélrákban, sokat számíthat a másfél éves késés.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink